„Ориент Експрес” през 2024 – струва ли си?

  • „Ориент Експрес” през 2024 – струва ли си?
    „Ориент Експрес” през 2024 – струва ли си?

Във вторник емблематичният „Ориент Експрес“ пристигна в Русе, привличайки зрители, нетърпеливи да зърнат легендарния влак, увековечен в романите на Агата Кристи. Посрещайки пътници от различни краища на света, влакът побира 48 човека в осем от своите 15 вагона, разполагайки с луксозни апартаменти, посещавани от знаменитости като Анджелина Джоли и Дейвид Бекъм. Старши стюард Николай Симеонов, родом от Велико Търново, подчерта щателното запазване на интериора на историческия влак от 30-те години на миналия век. След рутинна поддръжка и гранични проверки в Русе, влакът продължи пътя си към Варна, управляван от Владимир Кахърков, опитен железничар.

Този легендарен железопътен маршрут се поддържан вече почти 150 години. Бихме казали, че дори през 2024 г. пътуването с „Ориент Експрес“ все още се счита за незабравимо изживяване. Особено за хора, търсещи автентичността от стария свят, лукс съчетан с невероятно обслужване, и нещо по-интересно, което да разкажат на близки и приятели. Дали обаче си „заслужава“ зависи от твоите лични приоритети при пътуване и бюджет. Ето няколко точки, които трябва да имаш предвид относно пътуването на „Ориент Експрес“ през 2024 г.

Популярни маршрути

„Ориент Експрес“ включва различни маршрути в Европа и не е ограничен само до най-известния: Париж-Истанбул. Възможно е някои от следните предложения да ти харесат (и да са ти по джоба):

- Париж-Прага (1 нощувка): Това е еднодневно луксозно железопътно изживяване с емблематичния влак Venice Simplon-Orient-Express (VSOE), пътуващ от Франция до „Градът на 100-те кули“. Той ти предоставя възможността да пътуваш с върховен стил и удоволствие, докато те глезят с безупречно обслужване, изискана кухня и ретро атмосфера.

- Лондон-Венеция (2 нощувки): Извършва се всяка година от март до ноември и отнема около 24 часа. Пътниците пътуват с влак Eurostar от Лондон до Франция с включени храна и напитки. Трансферът е във Франция, когато трябва да се качиш на VSOE, който включва една нощувка на влака в собствена каюта с 24-часово стюард обслужване.

- Париж-Виена + връщане (4 нощувки): Това е двупосочно пътуване между Париж и Виена, чрез което ще изживееш златната ера на луксозните железопътни пътувания. Пътуването с 4 нощувки общо включва 2 нощувки на борда на „Ориент Експрес“ в собствена кабина, 2 нощувки във Виена в избран от теб хотел и свободно време за разглеждане на Австрийската столица.

- Париж-Истанбул (5 нощувки): Това е най-автентичното „Ориент Експрес“ пътуване от 6 дни/5 нощувки, проследяващо класическия маршрут от Париж до Истанбул. Извършва се само веднъж годишно и е най-търсената опция от ентусиасти.

Пътуването включва:

 • 3 нощувки на борда в луксозни каюти с 24-часово стюард обслужване

 • Множество гурме ястия с много храна, сервирана в ретро вагон-ресторанти

 • 1 нощувка в хотел в Будапеща с обиколка на града и круиз по река Дунав

 • 1 нощувка в хотел в Букурещ с обиколка на града

 • Посещение на замъка Пелеш в Румъния

 • Спиране в Будапеща, Букурещ, Варна

 • Пристигане в Истанбул в последния ден

Разходи

Билетите са в порядъка на хиляди долари на човек. Цените отразяват лукса във влака, гурме ястията и висококласното обслужване на персонала.

Най-евтиният вариант: Най-бюджетно ще ти излезнат пътуванията с 1 нощувка. Както споменахме по-горе, Париж-Прага е един от тях и ще ти струва £3800 или около 8700 лв. за двойна кабина (Twin Cabin). По-доброто настаняване в Cabin Suite и Grand Suite ще ти излезне съответно £7,900 (около 18,170 лв.) и £11,100 (около 25,300 лв.). Други маршрути, които предлагат най-евтината двойна кабина на стойност £3800 за 1 нощувка, са например: Верона-Лондон, Флоренция-Париж, Женева-Инсбрук, Лион-Кан и др.

Някъде по-средата: Маршрутът Лондон-Венеция за 2 нощувки може да резервираш за £4200 (около 9660 лв.) – Twin Cabin. Будапеща-Париж е друг вариант за тази цена. Ако искаш по-дълго и по-разнообразно изживяване, можеш да резервираш двойна кабина при двупосочно пътуване Париж-Виена, което ще ти струва £8550 (около 19,660 лв.) за 4 нощувки. Подобен вариант е двупосочно пътуване от Париж до Будапеща на същата цена.

Скъпо, но това е класиката: Автентичният (до колкото е възможно) „Ориент Експрес“ маршрут Париж-Истанбул, едно от най-ценените пътувания в света и заминаващ само веднъж годишно, ще ти струва 17,500 британски лири (около 40,250 лв.) за двойна кабина. Можеш да избереш и обратния маршрут Истанбул-Париж на същата цена. Местата за този маршрут, по принцип, се изчерпват бързо, така че не забравяй да резервираш от рано!

Настаняване

Реставрираните ретро вагони на „Ориент Експрес“ са една символична крачка назад във времето, където ще можеш да се насладиш на пиано музика на живо и автентичен бар, заобиколен от приятна компания.

Каютите обаче са доста малки, особено за съвременните стандарти, така че се приготви за тясно преживяване (не се препоръчва ако имаш клаустрофобия!)

Двойната кабина (Twin Cabin) е уютна малка стая, която служи за две цели. През деня разполага с мек кът за сядане, за да се отпуснеш и да насладиш на пейзажа през прозореца. Вечерта, кабината удобно се преобразува в конфигурация на горно и долно легло. Това позволява на гостите да прекарват удобно както деня, така и нощта в кабината, като същевременно използват оптимално пространството, пригодено да се трансформира между места за сядане и спане.

Каютният апартамент (Cabin Suite) осигурява повече простор с две отделни зони през деня. Това позволява достатъчно място за отдих и релакс, докато се наслаждаваш на пътуването. Вечер се преобразува в конфигурация(и) на леглата по твой избор. Гъвкавостта за преход между зоната за отдих и зоната за спане в просторния каютен апартамент  задоволява както дневните, така и нощните нужди на пътниците във стил и разкош през цялото им пътуване.

Гранд суит (Grand Suite) е най-луксозното и ексклузивно настаняване във влака „Ориент Експрес“. Направо си представи, че си в петзвезден хотел! Интериорът е богато украсен с изискани мебели и дизайнерски детайли вдъхновени от стилът арт деко. Разполага и със самостоятелни бани, удобни зони за сядане и елегантни спални помещения. Специални кабинни стюарди осигуряват персонализирано обслужване, като се грижат за всяка нужда на гостите по време на пътуването. От гурме изживяване в елегантните вагони-ресторанти на влака до ексклузивен достъп до бордови удобства и развлечения, гранд суитът предлага незабравимо изживяване, което безпроблемно съчетава вечния лукс с модерния комфорт.

Всички кабини и обществени зони във влака са климатизирани и влакът има WiFi, въпреки че от пътниците се изисква да превключат телефоните си в безшумен режим, когато са на борда.

Изживяването във влака и извън него

Най-важното, което трябва да знаеш е, че влаковете включват многостепенни менюта, денонощно обслужване от стюарди, аниматори на борда и...най-важното: романтичната тръпка от нощното пътуване с влак през спиращата дъха природа на Европа. Планът е различен за всеки маршрут. Ето накратко един пример какво включва класическият маршрут Париж-Истанбул:

Ден 1 - Качваш се на емблематичния влак Venice Simplon-Orient-Express (VSOE) около следобед на гара Gare de l'Est в Париж. Стюард ще те посрещне и ще те отведе до собствената ти каюта. Настаняваш се в разкошната обстановка, преди да се насладиш на вечеря с няколко ястия в един от вагоните-ресторанти. След това можеш да се отпуснете на бара докато слушаш изпълнение на пиано на живо, преди да се оттеглиш да поспиш.
Ден 2 - Събуждаш се с живописни гледки на красивата Централна Европа, докато влакът пътува към Унгария. Континентална закуска ще ти бъде сервирана в твоята каюта. След това може да се насладиш на обяд във вагон-ресторанта преди да пристигнеш в Будапеща, където ще се прехвърлиш в хотел за нощувка и ще вечеряте.
Ден 3 - След закуска в хотела ще участваш в частна обиколка с екскурзовод на най-известните забележителности на Будапеща, включително круиз по река Дунав с обяд в местен ресторант. Късно следобед се качваш на влака и може да се насладиш на чаша студено просеко или чисто уиски, докато влакът продължава своето пътуване към Румъния.
Ден 4 – Закусваш в кабината си докато осъзнаеш, че вече си в съседка ни - Румъния. Преди да пристигнеш в Букурещ, се отправяш на едно приключение в зашеметяващия замък Пелеш намиращ се в град Синая. След красивата разходка продължаваш към Букурещ където те чака вечеря в местно заведение.
Ден 5 – Тръгваш си от хотела в Букурещ и се присъединяваш отново към „Ориент Експрес“, пътувайки през България с кратка спирка във Варна, за да видиш (или по-скоро чужденците да се насладят на) Черноморския бряг. В последната вечер от това прекрасно пътуване, ще опиташ различни блюда, от интернационалната кухня,приготвени от майсторските готвачи на борда.
Ден 6 - Събуждане, когато влакът пресича Турция. Може да се насладиш на специален тематичен обяд вдъхновен от турската кухня преди грандиозното пристигане в Истанбул, отбелязвайки края на това епично пътешествие.

За сравнение маршрутът от Париж до Инсбрук, който е на значително по-ниска цена, включва:

  • топло посрещане на борда на “Ориент Експрес” в Париж с пенливо вино;

  • вечеря с четири ястия;

  • коктейли на бара и музика на живо;

  • континентална закуска.

Защо „Ориент Експрес“ е все още актуален през 2024 г.?

„Ориент Експрес“ остава емблематично и изключително луксозно пътуване през 2024 г., неразривносвързано с носталгията и удоволствието от изживяването на златната ера на железопътните пътувания в края на 19-ти / началото на 20-ти век. Пътуването в реставрирани ретро вагони и обслужването в бели ръкавици позволява на съвременните пътешественици да се върнат назад във времето и да се потопят в онази отминала ера на елегантност и стил. Въпреки конкуренцията от страна на бързите влакове и авиокомпании, „Ориент Експрес“ предлага несравнима атмосфера, фокусирана изцяло върху насладата от самото пътуване - от разкошната кухня с много ястия до специалните стюарди и елегантните лични каюти. Нека  споменем и фукането да претендираш за членство в ексклузивния клуб на малцината, които са изпитали блясъка и романтичното удоволствие на бавното, декадентскопътуване по суша, докато си се наслаждавал; на спираща дъха природа по легендарните маршрути на влака през Европа. С изключително ограничени графици и прекомерни цени, „Ориент Експрес“ стана още по-специален и престижен през 2024 г., донякъде увеличавайки резонанса си като връх на елитните луксозни изживявания при пътуване по суша и предоставяйки автентична, един път в живота възможност, чрез която да опитате част от железопътната история

Алтернативи:

Въпреки че не са „Ориент Експрес“, тези железопътни компании имат за цел да осигурят подобно изживяване:

 1. Belmond Royal Scotsman - (Обединеното кралство) Този луксозен спален влак предлага многодневни обиколки през Шотландските планини. Той предлага елегантни каюти, изискани заведения за хранене и екскурзии извън влака до замъци, дестилерии и др.

 2. Rovos Rail (Южна Африка) - Базирана в Южна Африка, Rovos Rail управлява ретро влакове с дървена ламперия за пътувания в различни държави през Африка, включително до водопада Виктория. Осигурява атмосфера в колониален стил.

 3. Golden Eagle Trans-Siberian Express (Русия) Този частен влак предлага няколко маршрута между Москва и Владивосток по легендарната Транссибирска железопътна линия през Русия, със самостоятелни кабини и опции за обиколка.

 4. Deccan Odyssey (Индия) Този луксозен индийски влак предлага едноседмични обиколки, обхващащи дестинации като Мумбай, Гоа и Кралски Раджастан с екскурзии извън влака.

5. Andean Explorer (Перу) Управляван от Belmond, този луксозен спален влак пътува между Куско, езерото Титикака и Арекипа в Перу, предлагайки зашеметяващи пейзажи на Андите от вагона за наблюдение.

*Важно: моля, имай предвид, че тези цени може да подлежат на промяна. Информацията за цените е взета от уебсайта Luxury Train Tickets на 05.06.2024 г.