Ломбок – непокорният брат на остров Бали

  • Ломбок – непокорният брат на остров Бали
    Ломбок – непокорният брат на остров Бали

Ломбок е по-малкият, по-дивият, по-непокорният брат на Бали. Той е с площ от 4 725 кв. км и е  разположен на изток от него.

Когато пристигнете на този индонезийски остров, ще се озовете в едно приказно и спокойно местенце с множество места, които си заслужават посещението. Ако търсите малко оживление пък, до острова се намира известният район Джили Трауанган, където има много атракциони, гмуркачни центрове, ресторанти и търговски зони.

В западната част на остров Ломбок може да посетите хиндуисткия храм Пура Лингсар, който е един от най-посещаваните туристически обекти в региона. Той е построен през 1714 г. от балийските индуси и съчетава индуизма с местните анимистични вярвания, както и с мюсюлманството, което също е доста разпространена религия в Индонезия. Тази смесица от вярвания прави храма особено ценен, тъй като той е символ на единството между всички религии в Ломбок. Други храмове, които можете да посетите са Пура Нармада и Пура Суранади.

Ломбок – непокорният брат на остров Бали

В източната част на острова пък се намира друга забележителност – Масбагикмалко село, където във всеки двор може да видите и да си купите керамични съдове на доста ниски цени. Занаятчийските творения обикновено се купуват от туристите за спомен като сувенири. В центъра на Ломбок пък се намира Прингасела – там жените предлагат изключително евтини ръчно тъкани платове в традиционни мотиви – от цветни по-цветни. 

Ломбок – непокорният брат на остров Бали

В южната част на острова пък можете да видите вулканичната планина Ринджани, която е прекрасно място за разходка или дневно пътуване с обяд в един от близките ресторанти. Там се намира и прекрасният водопад Джерук манис, до който се стига само за около час, като се преминава през гора, пълна с маймуни. В Ломбок има още няколко водопада, които падат на повече от 30 м височина по стръмен скален отвес, покрит с папрати и друга екзотична растителност.

Ломбок – непокорният брат на остров Бали
Снимка: oscarhermawan/Flickr

Южният бряг също е известен със своите плажове, които са перфектни за сърф и за туристите, които предпочитат да се излежават на под слънчевите лъчи.

Ломбок – непокорният брат на остров Бали
Снимка: Mike Sutherland/Flickr