Лондон през погледа на един местен

  • Лондон през погледа на един местен
    Лондон през погледа на един местен

За Лондон през погледа на един местен си говорим с Александра, която е журналист, а Лондон е неин втори дом от четири години. 


Първото място, на което ще ви заведа в Лондон е... Гринуич. Тук освен меридиана и обсерваторията, се намира и мястото с най-хубавата гледка към ситито. От парка на хълма можете да се насладите на вълшебни залези, докато погледът ви обхожда разстланите на длан пред вас най-забележителни сгради в Лондон. Освен това кварталът има жив, веселяшки дух заради университетите, които се намират тук, и е пълно с щастливи млади хора.

Когато ми се иска малко спокойствие, отивам в... гората. Да, Лондон е една от най-зелените европейски столици и освен че изобилства от добре поддържани паркове, има и много диви райони и резервати, в които най-необезпокоявано се разхождат лисици, елени и отегчени от забързания ритъм на мегаполиса лондончани. 

Ако дойдете в Лондон, задължително се снимайте с... Ок, клишето е Биг Бен, всички се снимат там, а и парламентът е доста красив, но аз лично бих препоръчала сградата на Кралската съдебна палата (Royal Court of Justice), която е само на няколкостотин метра от парламента и е истинско архитектурно бижу. Освен това в работно време можете да присъствате на дело - напълно безплатно и много интересно изживяване.

Ако трябва да опитате едно-единствено нещо от местната кухня, то непременно трябва да е... Овчарски пай (Shepard’s Pie) или Рибен пай (Fish Pie). Но не се лъжете с името, нямат нищо общо със сладкиши. Овчарският пай напомня много на нашата мусака, прави се с кайма, зеленчуци и картофено пюре, а рибеният пай, разбира се, съдържа няколко различни вида риба и морски дарове, както и зеленчуци, сос бешамел и отново картофено пюре.  

За да избягам от ежедневието, отивам в... Камдън таун (Camden Town). Това е шарен, бликащ от живот квартал в Северен Лондон, прорязан с канали, по които бавно се разхождат лодки-къщи, на брега групички млади хора се наливат с бира и свирят на китари, има чуден маркет за всякакви джунджурии – от бижута, през сувенири, дрехи и екзотични храни, а баровете и дискотеките в района предлагат изтощителен, но много интересен нощен живот. Не е рядкост в някое от тукашните заведения да се натъкнете на рок легенди или актьори, дошли да пийнат по едно с приятели.

Жителите на Лондон никога не биха... спрели да се оплакват от времето, без значение какво е то. Всеки втори лондончанин е метеоролог, темата за времето е най-популярната фраза за свалки, както и за поддържане на разговор в компания, всички си умират да говорят за него. 

Можеш да познаеш, че някой е от Лондон по... бледата кожа. Освен това е вярно, че наред с червило, портфейл и чадър във всяка дамска чанта има и по един допълнителен чифт удобни обувки, за да издържат на дългия работен ден и още по-дългото пътуване в метрото...

Малко хора знаят, че... в Лондон се намира най-големият хинду мандир извън рамките на Индия (BAPS Shri Swaminarayan Mandir, по-популярен като Neasden Temple) и на всичкото отгоре е построен с български варовик… Прекрасно място и истински архитектурен шедьовър, където можете да намерите миг спокойствие без задължителните тълпи от туристи.

През пролетта трябва да... си направите пикник в един от многото прекрасни паркове на града. Аз лично предпочитам Риджънтс парк – тих, с цветни алеи като от книжка с приказки и граничи със зоологическата градина, поради което често се чува ревът на лъва...

През лятото трябва да... се разходите с лодка по реката. Освен това животът на лондончани се изнася под звездите, през ден има фестивали, концерти и дори кино на открито.

През есента трябва да... си купите билет за едно от последните представления в Театъра на Шекспир (Shakespeare Globe), или да прекарате спокоен ден сред обагрените есенни листа в Хамстед хийт (Hampstead Heath).

През зимата трябва да... покарате кънки в двора на Природонаучния музей, да се насладите на пищната коледна украса и да срещнете Дядо Коледа в Хайд парк по време на феста Уинтър уондърленд (Winter wonderland).

Най-добрата еднодневна екскурзия от Лондон е до... Кеймбридж. До чудния университетски град се стига лесно, с автобус е едва на час разстояние, а академичните сгради там са спиращи дъха. Фенове на Хари Потър пък могат да разгледат основните места, където е бил заснет филмът за малкия магьосник.

Само в Лондон може да се случи да... пътуваш на двуетажен автобус повече от час, да чуеш около 20 различни езика, но нито дума на английски.

5 неща, които не знаете, ако идвате в Лондон за пръв път:

- липсата на смесител за топла и студена вода не е отживелица, а грижливо пазена традиция дори сред младежите, които току-що са си купили и обзавели жилището;

- таксиметровите шофьори са високо образовани и минават тригодишно обучение, за да вземат лиценз;

- може да отнесете глоба, ако храните гълъб на непозволено обществено място;

- Тауър бридж (Tower Bridge) си е все още на мястото, въпреки че богат американец се е опитал да го купи и пренесе в Щатите, но вместо с емблемата на Темза, се е сдобил със съседния на Тауър бридж мост, който сега гордо вае снага в САЩ;

- ако живееш в къща, която е в списъка на културното наследство на Великобритания, каквито са множеството от по-старите сгради в Лондон, нямаш право да ремонтираш нищо по фасадата, дори и черчеветата на прозорците. И до днес една от най-популярните туристически разходки из града е в сградите и местата, обитавани от стотиците духове на британската столица. 

Прочетете още една версия на Лондон през погледа на местен.

Прочетете и останалите интервюта от поредицата "През погледа на един местен". Вие сте местен някъде в чужбина? Разкажете ни за своя град! Пишете ни на info@peika.bg. А ако това интервю ви е било интересно, последвайте ни и във фейсбук, за да следите всички вдъхновения за пътешествия!