Ловци на призраци: Барселона

  • Ловци на призраци: Барселона
    Ловци на призраци: Барселона

Знаете ли поговорката „Там, където има дим, има и огън”? Преведено на езика на любителите на паранормални явления, духове, мистерии и магии, тя би трябвало да звучи горе-долу така: „Там, където има училище за вещици, със сигурност има призраци, магии и се случват по 258 шантави неща на нощ.”

На кого би му хрумнало да направи такова училище?

Ако имате път към Барселона, съветвам ви да се отбиете на улица „Де ла Неу де Сан Сугат” и да зададете всичките си въпроси лично. Най-известно училище за вещици се намира там. В района, населен с най-много духове и призраци на квадратен сантиметър. Добро начало на вашата туристическа обиколка на мистериозните, страшни и призрачни места в Барселона.

Минете през улица „Дел Мирайес”. Там се намира молитвеният дом, в който вещиците са извършвали ритуали за гонене на злите духове.

След това, подкрепени от помощта на магическите сили, спокойно се разходете по площад „Св. Петър”. Там все ще се намери кой да ви разкаже няколко ужасяващи истории за потушаването на работническите стачки през 1909 г. Тогава е разрушена и църквата, която се намира тук. Кръв, зверства, несправедливости – каквото и да чуете, не се страхувайте, силата на всички вещици е с вас. А и ви предстои да извървите цялата улица „Флор де Ирии”, от която в средата на ХХ век мистериозно изчезват няколко души. Няма намерени тела, хората не са обявени за мъртви. Много е вероятно да са отишли на някое призрачно парти и да са забравили да се върнат.

Вие не се отклонявайте от маршрута си. Целта ви е да стигнете до пазара „Света Катерина”. През деня тук е пълно с хора и глъчка. През нощта – с призраци, викове и стенания. Някога, на мястото на сегашния пазар, са се изпълнявали смъртни присъди. Затова и до днешен душите на умрелите обикалят между сергиите, подритват по някоя забравена ябълка и оплакват съдбата си. Наблизо е имало и доминикански манастир. Обитателите му твърдели, че сатаната си е харесал това място и често ги посещава.

Не се страхувате ни най-малко? Чудесно. Следваща спирка – улица „Дел Реек”. Тук жените са се събирали, за да перат. Можете да си представите какви истории са се разказвали, след като и до ден днешен съществува вярването, че ако переш след залез слънце на това място, ще те сполети нещастие или дяволът ще ти дойде на гости. Ако сте настроени за приключения, лесно ще си ги осигурите. Просто отидете на „Дел Реек” по-късно вечерта и пробвайте да изперете нещо. Носната си кърпичка, например.

Почти съм сигурна, че ще останете невредими и ще имате сили да стигнете до Гран Театър Лисеу. Сградата е уникално красива, като излязла от приказките. През Средновековието на нейно място е имало площад за екзекуции. През 1847 г. по-заможните жители на града решават, че ще се преборят с проклятието на екзекутираните и събират пари, за да построят операта. Борбата на нечистите сили и човешкия дух е доста оспорвана. През 1861 г. пожар изпепелява сградата. Издигат я отново. През 1893 г. анархистите залагат бомба в нея и убиват 20 души. Операта е възстановена и продължава да функционира. През 1994 г. в нея отново пламва пожар. Реставрирана е. Засега нищо повече не й се е случило и ви съветвам непременно да я посетите. Дори да не видите призраци, красотата й ще ви очарова.

Ако не сте се уморили, можете да се разходите по улица „Монкада” – на нея са се случили най-много убийства и отвличания в цяла Барселона. Готическият квартал, Пласа дел Комерс – по тези места се подвизват духове и призраци от по-стари и от по-нови времена и според една туристическа брошура се случват между 8 и 10 паранормални явления годишно.

Омагьосаните кладенци, граф Арнау, осъден да язди огнен кон, преследван от глутница бесни кучета – каквото и да се изпречи на пътя ви, не губете присъствие на духа. Все пак сте в Барселона и някоя добронамерна вещица, отличничка, със сигурност бди над вас.