Ловци на призраци: Прага

  • Ловци на призраци: Прага
    Ловци на призраци: Прага

Прага е известна с две неща с добрата бира и общителните призраци, които се разхождат по улиците й. Повечето пражки духове държат да си поговорят с вас, да ви обръснат, да ви спасят от сигурна смърт или да ви накарат да им помогнете да си намерят главата. Обикновено, за да си осигурят поне малко покой, им е нужна човешка помощ. За съжаление, разчорлените им коси, кръвясали очи и прозрачни тела не предразполагат никого към милосърдие и разговори.


Рицарят тамплиер

В лабиринтите от улички на стара Прага, яхнал своя кон, с глава в ръце, се разхожда призракът на рицар тамплиер. Защо е бил обезглавен, не е съвсем ясно. Според легендата има начин душата му да намери покой. Трябва само някой човек, вместо да бяга при срещата си с него, да вземе меча му и да го промуши в сърцето. Тъй като досега такъв смелчага не се е появил, отидете ли в Прага, вие също ще имате своя шанс да се превърнете в спасител на душата му.

Убитата монахиня

Преди да стане монахиня, дъщерята на един богат благородник била най-обикновено момиче, което имало нещастието да се влюби в беден красавец. Баща й, естествено, не бил съгласен тя да сключи толкова неравен брак и предпочел да я изпрати в манастир. Така девойката била затворена в манастира „Св. Агнес”. Любимият й я последвал и те започнали да се срещат тайно. Бащата разбрал това, проследил ги и наръгал дъщеря си с нож. Така призракът на убитата монахиня останал да обикаля в околностите на манастира и според настроението си да плаши хората или да се усмихва тъжно на страдащите от несподелена любов.

Разказват, че спасила едно момиче, което се опитвало да се самоубие заради нещастна любов. Призракът взел отровата от ръката му, оставил една торба с пари и изчезнал. Момичето се върнало у дома, срещнало добър момък, оженило се и живяло щастливо до дълбоки старини.

Ако решите да се разхождате около манастира и срещнете убитата монахиня, не се притеснявайте. Тя ви мисли само доброто.

Едноръкият крадец

Църквата „Сейнт Джеймс” се намира в центъра на стара Прага. Когато влезете в нея, ще видите една вкаменена ръка. Разказват, че крадец се промъкнал в църквата и се опитал да открадне златните украшения на Дева Мария. Изведнъж статуята се раздвижила и го сграбчила за ръката. На сутринта намерили крадеца, припаднал на пода на църквата. Ръката му била изтръгната от тялото.

Призракът на едноръкия крадец и до днес живее в предверието на църквата и се опитва да привлече вниманието на вярващите към себе си. Вероятно ще се опита да говори и с вас. Ако имате време, изслушайте историята, която ви разказва. Кога друг път ще ви се случи да си говорите с призрак?

Железният човек

Той е един от малкото призраци в света, на които е издигнат паметник. Истинското име на железния човек било Яким Берка. Преди да замине на война, той се сгодил за красива девойка. Когато се върнал, зложелатели пуснали слух, че годеницата на Яким не му била особено вярна и той набързо се оженил за друго момиче. Оклеветената и отхвърлена годеница се хвърлила в реката. Баща й не понесъл срама и мъката и скочил от една висока кула. След време Яким разбрал, че годеницата му е била невинна. Удушил пияната си жена и се обесил в мазето. И така, вече 400 години, душата му се опитва да се отърве от сполетялото я проклятие и да спре да се скита по земята. За целта железният човек трябва да намери девствена девойка, с която да си поговори приятелски поне един час. Както се досещате, досега никоя госпожица не се е впуснала в дружеска беседа с него.

По малките улички на Прага ще ви срещнат още: просещият скелет, който събира пари, за да откупи свободата си; лудият бръснар, който ще поиска да ви обръсне; красивата актриса Лора, която ще ви помоли да й помогнете да намери главата си. И това съвсем не са всички.

Предупредих ви – пражките призраци са много общителни. Пийте една хубава бира и се подгответе за среща с тях. Може би дори ще сте героят, помогнал поне на един призрак да се освободи от проклятието си.