Луксозният влак, с който пътува лидерът на Северна Корея

  • Луксозният влак, с който пътува лидерът на Северна Корея
    Луксозният влак, с който пътува лидерът на Северна Корея

Днес ще ви разкажем за бронирания влак, който Сталин подарил на Ким Ир Сен и неговите наследници, за да пътуват из страната си и чужбина. 

Пътуването с влак е семейна традиция на династията, управляваща Северна Корея, чийто основател е Ким Ир Сен получил от Йозеф Сталин като подарък един брониран влак, с който постоянно пътувал из страната и чужбина. Използвал го и по време на Корейската война (1950-1953 г.) като „командната централа на колела“.

Когато след войната започнал да издига дворци за себе си, повечето от тях имали собствени жп гари. Ким Ир Сен строил къщи край основните жп линии, за да отсяда в тях при нужда

Синът му Ким Чен Ир много се страхувал от пътуване със самолет. Една година преди първото му официално посещение в Китай правителствен самолет на Северна Корея експлодирал във въздуха и от тогава Ким Чен Ир пътувал само с влака си. Единствено за него били построени над 20 гари. Когато му доскучавало, млади „кондукторки“ го забавлявали. Иронично или не – 70-годишният диктатор починал във влака след инфаркт през 2011 г. Неговият вагон сега е в музей до мавзолея му в Пхенян.

Синът му Ким Чен Ун, сегашният лидер на Северна Корея, харесва самолети, но влакът му предлага далеч по-голям разкош. Всъщност това е „Резиденция на колела“.  Влакът също е брониран и затова е много по-тежък от обикновения. По тази причина се движи бавно – с максимална скорост от 60 км/ч.

Влакът прелива от разкош и лукс, макар и по старомоден начин. Там лидерът на Северна Корея посреща официални гости за тържествен обяд, сервират се само най-скъпи френски вина, а масата се отрупва с всевъзможни вносни деликатеси, сред които са швейцарски сирена, шампанско „Кристал“ и коняк „Хенеси“. Интересен факт е, че във влака винаги са на разположение две лимузини „Мерцедес“.