Любопитната история на най-малкото кралство в света

  • Любопитната история на най-малкото кралство в света
    Любопитната история на най-малкото кралство в света

Нека ви разкажем за най-малкото кралство в света – самотният остров Таволара.

То се намира край бреговете на Сардиния, Италия и по-точно в залива на Олбия. Няма как да не забележите назъбената планинска верига, простираща се 5 км по дължина и 1 км на широчина. Заради нея островът много наподобява образа на планина, намираща се в морето.

Интересен факт е, че единственото населено място в Таволара е дълъг и тесен провлак с пясъчен плаж. В последните 200 години, в пределите на острова, живели всички наследници, както и семейството на Джузепе Бертолеоне (имигрант, пристигнал Таволара през 1807 г.) С идването си на Таволара той се самообявил за неин крал. Оттогава семейството на Джузепе управлява Таволара, а последните 7 поколения са единствените жители на острова.

Любопитната история на най-малкото кралство в света
Снимка: Luca Sbardella/Flickr

В миналото държавната администрация поискала да конфискува острова от семейство Бертолеоне. Тогава Паоло заминал за Торино, за да се срещне с крал Карло Алберто. От него получил официален документ, който го признава за крал на Таволара. Връщайки се на острова, Паоло създава герб и гордо го изобразява по стените в дома си. През 1934 г., когато островът се присъединява към Италия, царуването на семейство Бертолеоне официално приключва. 

Днес някогашното кралско семейство притежава само 50 хка от Таволара. И въпреки че наследниците на Джузепе Бертолеоне вече не са владетели, те продължават да бъдат покровителите на това място. Днешният „крал“ Антонио Бертолеони полага усилия островът отново да бъде признат за кралство, което би направило Таволара официално най-малкото кралство в света.

Любопитната история на най-малкото кралство в света
Снимка: Gaspar Torriero/Flickr


Местните се издържат чрез козевъдството и риболов, както и продажба на сувенири на туристите. На територията на Таволара има и два ресторанта, които също се управляват от семейство Бертолеоне.

Интересното е, че на острова няма хотели, но туристи го посещават, за да се гмуркат във водите около него, които са известни с красивия си и разнообразен морски живот.