Любопитни факти за приказния Колмар

  • Любопитни факти за приказния Колмар
    Любопитни факти за приказния Колмар
  • Любопитни факти за приказния Колмар
    Любопитни факти за приказния Колмар
  • Любопитни факти за приказния Колмар
    Любопитни факти за приказния Колмар

Колмар е живописен град, разположен в региона Елзас в североизточна Франция, близо до границата с Германия.

Исторически стар град: Историческият център на Колмар е добре запазен и известен със своята очарователна средновековна и ренесансова архитектура.

Любопитни факти за приказния Колмар
Снимка: pixabay.com

Елзаски чар: Архитектурата на града отразява неговото елзаско наследство, с фахверкови къщи, калдъръмени улици и пълни с цветя прозорци.

Малката Венеция: „Малката Венеция“ на Колмар е живописен квартал, характеризиращ се със своите канали, цветни сгради и очарователни мостове, напомнящи за Венеция, Италия.

Родно място на Бартолди: Колмар е родното място на известния скулптор Фредерик Огюст Бартолди, най-известен с проектирането на Статуята на свободата в Ню Йорк.

Музей Бартолди: Музеят Бартолди в Колмар показва живота и творчеството на Фредерик Огюст Бартолди, включително неговите скулптури, рисунки и модели.

Музей Unterlinden: Този известен музей в Колмар се помещава в бивш манастир от 13-ти век и разполага с впечатляваща колекция от средновековно и ренесансово изкуство, включително известния олтар на Матиас Грюневалд от Изенхайм.

Столица на виното: Колмар се смята за столицата на виното на Елзас, заобиколен от лозя, произвеждащи едни от най-добрите бели вина на Франция, включително Ризлинг, Гевюрцтраминер и Пино Гри.

Коледни базари: Колмар е домакин на един от най-известните коледни базари във Франция, привличащ посетители със своята празнична атмосфера, традиционни занаяти и празнични лакомства.

Musée d'Unterlinden: Музеят Unterlinden е дом на олтара на Изенхайм, шедьовър на ренесансовото изкуство, рисуван от Матиас Грюневалд в началото на 16 век.

Пътят на виното в Елзас: Колмар е отправна точка за Пътя на виното в Елзас (Route des Vins d'Alsace), живописен път, който се вие ​​през живописни лозя, очарователни села и исторически винарски изби.

Quai de la Poissonnerie: Тази живописна улица в Малката Венеция на Колмар е облицована с цветни фахверкови къщи и е популярно място за разходки и разглеждане на забележителности.

Старата митница: Koïfhus или старата митница е историческа сграда в Колмар, датираща от 15 век. Служил е като търговски център, а сега се използва за културни събития и изложби.

Кварталът на Танер: Quartier des Tanneurs е исторически квартал в Колмар, известен със своите традиционни фабрики за кожа и очарователни калдъръмени улици.

Любопитни факти за приказния Колмар
Снимка: pixabay.com

Къща Pfister: Maison Pfister е красиво запазена ренесансова сграда в Колмар, включваща богато украсени дърворезби, фрески и отличителна ъглова кула.

Place de l'Ancienne Douane: Този живописен площад в Стария град на Колмар е дом на Старата митница и разполага с очарователен фонтан и кафенета на открито.

Църква Saint-Martin: Église Saint-Martin е зашеметяваща готическа църква в Колмар, известна със своите сложни витражи и впечатляваща архитектура.

Collegiale Saint-Martin: Тази средновековна църква в Стария град на Колмар е посветена на Свети Мартин и се отличава с красива фасада, украсена със скулптури и дърворезби.

La Maison des Têtes: Къщата на главите е историческа сграда в Колмар, украсена с над 100 изваяни глави, представляващи различни герои и фигури от митологията и историята.

Marché Couvert: Покритият пазар в Колмар е оживен закрит пазар, където посетителите могат да намерят пресни продукти, местни специалитети и занаятчийски продукти.

Паркове и градини: Колмар разполага с няколко красиви парка и градини, включително Parc du Champ de Mars и Jardin des Poètes, идеални за спокойни разходки и пикници.

Музей Unterlinden: Музеят Unterlinden се помещава в бивш доминикански манастир и разполага с разнообразна колекция от изкуство и артефакти от Средновековието до наши дни.

Fête de la Musique: Колмар е домакин на ежегодния Fête de la Musique, музикален фестивал, провеждан на лятното слънцестоене, включващ изпълнения на живо в различни жанрове в целия град.

Festival International de Colmar: Този фестивал на класическата музика, който се провежда в Колмар, представя известни оркестри, диригенти и солисти от цял ​​свят.

Къща на главите: Maison des Têtes е историческа сграда в Колмар, украсена с над 100 изваяни глави, представляващи различни фигури от митологията и историята.

Le Parc du Champ de Mars: Този красив парк в Колмар разполага с поддържани тревни площи, оградени с дървета пътеки и спокойно езерце, идеални за релаксация и развлечение.