Любопитни факти за водопада Виктория

  • Любопитни факти за водопада Виктория
    Любопитни факти за водопада Виктория
  • Любопитни факти за водопада Виктория
    Любопитни факти за водопада Виктория
  • Любопитни факти за водопада Виктория
    Любопитни факти за водопада Виктория

Водопадът Виктория, един от най-зрелищните водопади в света, се намира на границата между Замбия и Зимбабве в Южна Африка. Ето 30 интересни факта за водопада Виктория:

Водопадът Виктория е едно от седемте природни чудеса на света и обект на световното наследство на ЮНЕСКО.

Любопитни факти за водопада Виктория
Снимка: pixabay.com

Водопадът е кръстен на кралица Виктория от Обединеното кралство и първоначално е бил наречен „Mosi-oa-Tunya“ („Димът, който гърми“) от местните коренни жители на Тонга.

Това е най-големият водопад в света по обща площ на падащата вода, с ширина от 1708 метра (5604 фута) и височина от 108 метра (354 фута).

Река Замбези, една от най-дългите реки в Африка, тече през ръба на базалтово плато, за да създаде водопада Виктория.

Водопадът се намира в рамките на националния парк Mosi-oa-Tunya в Замбия и националния парк Victoria Falls в Зимбабве.

Дейвид Ливингстън, шотландският изследовател, беше първият европеец, който видя водопада Виктория през 1855 г. Той нарече водопада на кралица Виктория.

Известният Ливингстън пише: „Толкова красиви сцени трябва да са били наблюдавани от ангели в техния бяг.“

Местните жители на Тонга нарекоха водопада Виктория „Моси-оа-Туня“ поради огромните пръски и гръмотевичния шум, създавани от падащата вода.

Мъглата и пръските от водопада Виктория могат да се видят от разстояние до 50 километра (31 мили), което му спечелва прозвището „Димът, който гърми“.

По време на дъждовния сезон (ноември до април) дебитът на водопада Виктория може да достигне над 12 000 кубически метра в секунда (420 000 кубически фута в секунда).

Водопадът е най-впечатляващ през сезона на пиковия поток, когато река Замбези е набъбнала от дъждовна вода.

Чистият обем вода, изливаща се по ръба на водопада Виктория, създава постоянен пръскащ пръскащ поток, който поддържа уникална екосистема от тропически гори в околността.

Пръските от водопада Виктория създават дъги, особено през слънчевите дни, добавяйки красотата на спектакъла.

Посетителите на водопада Виктория могат да изследват водопада както от замбийската, така и от зимбабвийската страна, всяка от които предлага различни гледни точки и преживявания.

Мостът с острие на ножа от страната на Зимбабве предлага близка гледка към водопада и е популярно място за фотография.

Дяволският басейн, естествен скален басейн, разположен близо до ръба на водопада Виктория от страната на Замбия, позволява на посетителите да плуват чак до пропастта по време на периоди на слаб поток.

Водопадът Виктория е гореща точка за вдигащи адреналина дейности като бънджи скокове, рафтинг и полети с хеликоптер над водопада.

Река Замбези над водопада Виктория е популярна дестинация за речни сафарита и круизи по залез слънце.

Водопадът Виктория е заобиколен от буйна тропическа гора, която е дом на различни диви животни, включително маймуни, павиани и видове птици като орли и соколи.

Река Замбези надолу по течението на водопада Виктория е известна с популацията си от нилски крокодили и хипопотами.

„Островът Ливингстън“ от замбийската страна на водопада предлага обиколки с екскурзовод и разходки с лодка до ръба на водопада Виктория.

Лунната дъга или „лунната дъга“ е рядко явление, което се случва във водопада Виктория по време на нощи на пълнолуние, когато пръските създават дъга през нощта.

Мостът на водопада Виктория, построен през 1905 г., обхваща дефилето на река Замбези под водопада и е популярно място за бънджи скокове и люлеене на мостове.

Коренното население Батока е изпълнявало ритуали на водопада Виктория, вярвайки, че това е свещено място, обитавано от духове.

Първият записан европеец, видял водопада Виктория, е португалският изследовател Антонио де Ласерда през 1796 г., въпреки че той остава неизвестен за външния свят до експедицията на Ливингстън.

Водопадът Виктория е основен източник на вода за дивата природа и човешките общности надолу по течението, подпомагайки селското стопанство, риболова и туризма.

Дъждовната гора на водопада Виктория, разположена от страната на Зимбабве, е защитена зона, която постоянно се допълва от мъглата от водопада.

Град Ливингстън в Замбия и град Виктория Фолс в Зимбабве служат като портали към водопада и предлагат настаняване, ресторанти и туристически услуги на посетителите.

Водопадът Виктория се гледа най-добре рано сутрин или късно следобед, когато слънчевата светлина създава зашеметяващи отражения и дъги в мъглата.

Водопадът Виктория продължава да пленява посетителите със своята внушаваща страхопочитание красота, естествено великолепие и културно значение, което го прави една от най-емблематичните забележителности на Африка.