Магистралата в Мексико се превръща в градина

  • Магистралата в Мексико се превръща в градина
    Магистралата в Мексико се превръща в градина

Магистралните стълбове на Мексико Сити са вертикални градини, които помагат в борбата със замърсяването на въздуха.

Via Verde е проект в Мексико Сити, който се стреми да превърне 1000 стълба на магистралата във вертикални градини. В "джобовете" от филц се засаждат различни видове растения, за да стане градът по-зелен и неговият въздух по-чист. Хидропонната система събира дъждовна вода, за да покрие нуждите си и всяка градина е оборудвана със сензори, които позволяват отдалеченото й наблюдение.

Проектът Via Verde се фокусира върху „превръщането на сивото в зелено в Мексико“ чрез изграждането на вертикални градини на колони по магистрала Периферико. 

Идеята за Via Verde се появява през 2016 г., когато архитект Фернандо Ортис Монастерио от фирмата Verde Vertical стартира петиция Change.org, за да прецени обществената подкрепа. Петицията очертава конкретни цели: обещавайки да „произвежда достатъчно кислород за повече от 25 000 жители, филтрира повече от 27 000 тона вреден газ годишно, улавя повече от 5000 кг прах и преработва повече от 10 000 кг тежки метали“.

Вертикалните градини, които са позиционирани на някои от най-натоварените магистрали в Мексико Сити, показват степента, в която тази иновация може да се приложи. От 2012 г. проектът на Via Verde (Green Way) засажда вертикални градини на структурни колони. Създадени са над 600 000 квадратни метра вертикални градини, които са трансформирали над 1000 бетонни стълба на магистрали в града, за да се подобри качеството на въздуха и визуалната привлекателност.      

Как работи проектът Via Verde?

Вертикалните градини на Мексико Сити съвпадат с екологичната цел за намаляване на замърсяването на въздуха. От водата до използваната почва градините разчитат на устойчиви мерки. Не се използва нито една капка питейна вода. Вместо това повдигнатите повърхности на магистралата улавят дъждовна вода, която след това се почиства от Via Verde и се използва, за да поддържа живи всички 500 000 растения.  

Вертикалните градини на Мексико не само използват устойчив източник на вода, но и използват повторно пластмасата. Виа Верде е разработил специфичен филц за растенията; този филц е направен от пластмаса и има подобна консистенция на почвата.

Какви са екологичните ефекти на Via Verde?

Резултатите от тези вертикални градини са впечатляващи. Проектът Via Verde ще произвежда кислород за  повече от 25 000 души годишно, ще поема повече от 27 000 тона вредни газове и ще улавя повече от 11 000 килограма прах.