Макау – град на много религии и казина

  • Макау – град на много религии и казина
    Макау – град на много религии и казина

Сигурно не сте чували за бившата португалска колония, която днес е част от Китай – Макау.

Това е една земя на древни азиатски богове, обсипана с християнски катедрали и казина.

Атмосферата е изключително разнообразна – средновековни кули и амфитеатри, пъстри колониални къщи и небостъргачи от стъкло и метал, които са се събрани на площ от 28 кв. км – това представлява Макау. 

На фона на този декор на едно място живеят древните индуистки, будистки божества, мирно съседстващи с католически черкви – и така от векове.

Макау – град на много религии и казина


В наши дни обаче в Макао най-разпространена е религията на хазарта, което лесно се забелязва по големия брой казина. Казината в града причличат всяка година близо 22 млн. почитатели на хазарта, пагодите или просто любопитни на полуострова, чието население е по-малко от 500 хил. души. Половината от тях са нужни само за обслужването на казината, които носят милиарди долари печалба на града.

Макау – град на много религии и казина


Ако не сте сред почитателите на хазарта, но искате да се докоснете атмосферата на това нетипично кътче до този паралелен свят на богове и грехове, най-лесно е да се запишете на екскурзия, ако сте отседнали в Хонг Конг, откъдето до Макау се стига само за час с ферибот.

Ако решите да посетите този град, най-добре го направете между октомври и декември, когато дните са топли и слънчеви, дъждовете са рядкост и не е много влажно.

Макау – град на много религии и казина


Едно от най-интересните места е храмът А Ма, който е запазен от  времето преди португалските колониалисти, акостирали там през XVI в. Други забележителности са „Сенатският площад” – с фонтан по средата и заобиколен от множество колониални сгради и черкви, „Улицата на щастието”, която започва от него. Там в миналото е имало публични домове, но в днес на тяхно място има малки магазини, ресторантчета и кафенета. Недалеч от там се намира построената през XVI в. катедрала „Св. Павел”.