8 малко известни забележителности в Сицилия

  • 8 малко известни забележителности в Сицилия
    8 малко известни забележителности в Сицилия

Сицилия е красив остров, който ти оставя желанието да се завърнеш отново.

Остров, който не се уморяваш да опознаваш и към който винаги обръщаш глава, така както си спомняш за първата любов. Независимо дали сте посещавали Сицилия или не, тя със сигурност ви приканва да я посетите. Ето няколко места, които определено заслужават вниманието ви, но често остават извън стандартните маршрути.

1. Ена (Enna)

40438

Наричан още Белведере на Сицилия, град Ена се намира в самия център на острова, затова древните гърци са го наричали пъпа на Сицилия. Разположен високо в планината, на 942 метра надморска височина, градът предлага зашеметяващи панорамни гледки към вулкана Етна, към голяма част от планинските върхове и към живописните долини на Сицилия. Съвсем естествено позицията на града превръща града в стратегическа отбранителна позиция и затова всяка армия през вековете, която е искала да контролира вътрешността на Сицилия, е трябвало да владее Ена. Градът е уникален с това, че е единственият важен град на древна Сицилия, който не е основан от чужди нашественици. Всъщност Ена е основан от един от трите местни народи на Сицилия -  Сицилс (Sicels или Siculi), откъдето идва и името Сицилия. Основната атракция в Ена е замъкът Ломбард (Lombard), построен в началото на 13-и век от Фридрих Втори. Много историци обаче смятат, че крепостта е построена върху руините на по-старо укрепление - може би византийско, което пък е възможно да е построено върху още по-стари останки от римско време. Първоначално замъкът е имал 20 кули, но до наши дни са оцелели само 6 от тях. Гледката от най-високата кула (Pisan) определено ще спре дъхa ви. Внимание заслужава и Катедралата (Duomo). Ако се разходите по улица Рома (Via Roma) ще откриете още множество очарователни местенца и забележителности.

В близост до Ена се намира град Моргантина (Morgantina), известен със своята мента и амфитеатърът от 3-ти век пр.н.е.

2. Катакомбите на капуцините

40445

Катакомбите в манастира на капуцините в Палермо са наистина впечатляваща, а за някои дори и стряскаща забележителност. Тук са поставени над 8000 тела и над 1000 мумии, а поради сухия въздух са изключително добре запазени. Историята на катакомбите започва през 16-и век, когато за пръв път монасите мумифицират един от братята си и го поставят в катакомбите. Така първоначално катакомбите били предназначени само за монасите, но с течение на годините станало символ на висок статус да бъдеш погребан тук. Много от местните светила искали в своите завещания да бъдат погребвани в точно определени дрехи, а понякога дори изисквали дрехите им да бъдат сменяни през определен интервал от време. Катакомбите били поддържани от дарения на близките на починалите, затова докато близките редовно плащали вноските си, тялото на техния близък оставало на подходящо и удобно място. Щом вноските бъдели прекъснати, тялото се местело в някой страничен рафт.

Последните погребения датират от 1920 г., но безспорно един от най-известните покойници е 2-годишното момиченце Розалия Ломбардо, която е била погребана тук същата година. Нейното тяло било балсамирано по специална процедура и днес е запазено до такава степен, сякаш просто е заспала. Наричат я “Спящата красавица на катакомбите”.

3. Модика

40444

Модика се състои от три града - Модика Алта (Modica Alta), средновековния град; Модика Баса (Modica Bassa), елегантния град на 19-и и 20-и век; Модика Сорда (Modica Sorda), модерната част на града с молове и модерни сгради. Градът се слави с красивата си сицилианска барокова архитектура. Модика е известен и със своя вкусен шоколад, произведен по специална рецепта, за която се говори, че датира от 1500 г. Традицията произхожда от ацтеките и е пренесена в Сицилия от испанците. За Модика казват, че е един от най-емоционалните градове в Южна Сицилия. Той се отличава с това, че не е струпал всичките си съкровища само на една централна улица, а ги е разпръснал из целия град и така предизвиква откривателски дух на своите посетители.