Страхотна храна, богата история и отчетлива липса на тълпи. Може да са най-малко посещаваните региони на Франция, но все още има много причини да проучите тези забравени скъпоценни камъни.
Нека разгледаме заедно кои са малко посещаваните региони на Франция и защо трябва да ги посетите:
1. Лимузен
Къде: Северозападният ъгъл на централния масив в Южна Франция.
Защо: Земя на планини, долини и езера, изпъстрена със средновековни села, замъци и романски църкви, Лимузен е поразителна смесица от природа и изкуство.
Яжте: кестени. Те са основна съставка, използвана в супи, салати и яхнии. Уверете се, че ще опитате местния деликатес Boudin aux châtaignes, черен пудинг с кестени.
Напитка: Сайдер, пресован пресен в сертифицираните овощни градини в региона. Местните кестенови и плодови течности също си струва да се опитат.
Трябва да видите:
- Crozant, в долината на Крез, популярен терен за импресионистите.
- Националният музей на порцелана в Лимож, в който има над 10 000 бройки от цял свят.
- Изследователският център за дивата природа в Монс дьо Герет, където посетителите могат да наблюдават вълци в естественото им местообитание.
- Ежегодният панаир на кестена в Дурназак.
- Collonges-la-Rouge, едно от най-красивите села във Франция.
- Пешеходните пътеки в долината Дордонь, Регионален природен парк Милевачес и Регионален природен парк Перигор-Лимузен.
2. Шампан-Ардени
Къде: покрай границата с Белгия в североизточна Франция.
Защо: дом на най-известната газирана напитка в света, Шампан-Ардени е земя на подвижни хълмове, обширни езера и средновековни столици, управлявали някога Франция. Възможностите да изпитате местния дух и атмосфера са безкрайни, включително първия в света бар за шампанско на върха на дърво.
Яжте: Шампанско-Арден е земя на картофи, зеле и цвекло, зеленчуци, които трудно се отглеждат в южната част на Франция. Студените меса (Charcuterie) също са популярни. Това е Франция и домът на шампанското, тези прости съставки се превръщат в изискани и вкусни ястия. Опитайте Art-Deco Café du Palais в Реймс за дегустационно меню от най-доброто, което регионът може да предложи.
Напитка: Насочете се към избите на най-престижните къщи за шампанско в света в Реймс и Еперне. Dom Perignon, Veuve Clicquot, Taittinger, Pommery и Moët & Chandon предлагат обиколки на избите, последвани от дегустация на шампанско.
Трябва да видите:
- Пътят на шампанското, на 220 километра с кола, изпъстрен с лозя и изби, в зеленината на Кот дес Бар, Aube.
- Средновековни селища, столица на древната провинция Шампан и люлка на рицарите тамплиери.
- езерата на Forêt d'Orient.
- Световният куклен фестивал, който се провежда ежегодно в Шарлевил-Мезиер.
- Катедралата Нотр-Дам в Реймс, място за коронация на кралете на Франция повече от 800 години.
3. Франш-Конте
Къде: Разтягайки се по швейцарската граница, Франш-Контe е най-източната провинция на Франция.
Защо: Малко Швейцария във Франция, където пейзажите са епични, храната богата и вкусна, а местните жители казват, че са малко по-дружелюбни от останалата част на Франция.
Яжте: Мислете за сърдечна планинска храна като кремообразни гъби морилки, сервирани с крутони. Местните сирена Comte също са прекрасни. Mont d'Or или Morbier са избраните от местните жители.
Напитка: Местният лозаро-винарски регион, съсредоточен около Арбуа, произвежда ароматни бутилки шардоне и совиньони.
Трябва да видите:
- Древната столица Безансон, спомената от Юлий Цезар и дом на цитираната от ЮНЕСКО цитадела Безансон.
- Индиговите води на Лак де Чилиан, идеални за плуване, кану и риболов.
- Средновековната крепост на Форт Жу, стояща като охрана над прохода Cluse de Pontarlier, високо в планината Юра.
- ежегодният фестивал на абсент, провеждан в Понталие.
- Ornans, живописното крайбрежно село, описано като Венеция на Франция.
- Пешеходните пътеки в Национален парк Юра.
4. Горна Нормандия
Къде: горната част на наскоро обединената Нормандия.
Защо: В бързината си да се отправят на юг, много посетители се движат направо през тази част на Нормандия, което означава, че можете да се насладите на историческите сгради, подвижната природа и перфектно охладения сайдер в относително спокойствие.
Яжте: Подобно на останалата част от Нормандия, и тук прясната риба и миди са основни, като повечето ястия идват със сметана и масло. Регионалното сирене е Neufchate, кремообразно сирене в стил Камамбер. Сиренето е направено във формата на сърце, наследство от 100-годишната война, когато местните девойки ги подаряват на английски войници.
Напитка: Тази част на Франция е известна с това, че не произвежда вино. Вместо това местните стопани на овощни градини са обърнали глава към сайдера. Помолете да ви сервират ледено студен. Калвадос, ябълкова ракия, също е популярна. Често намазан със сладолед, той може да се пие и „ Le Trou Normand “, като почистващо небцето между ястията.
Трябва да видите:
- Руан, оживен исторически град, където Джоан д'Арк срещна преждевременния си край.
- Дживърни, малкото градче, където Моне е живял и рисувал. Неговата известна серия от водни лилии е вдъхновена от езерцата, които сам е изкопал в градината си.
- Шато Галард, замък от 12 век, с изглед към река Сена.
- Дългите пясъчни плажове, подкрепени от скалиста брегова линия, близо до Етретат.
- Атмосферните руини на Джумиеж, бенедиктинско абатство, разрушено по време на Френската революция.
5. Пикардия
Къде: Северно от Париж, на около час път с кола от столицата.
Защо: Пикардия е земя от приказни градове, замъци и мрачни военни паметници. С над 200 мили вътрешни водни пътища и почти една пета от повърхността му е покрита с гори, той също е дом на някои от най-добрите природни резервати във Франция.
Яжте: Пикардия е регион, известен със своята обилна храна. Наредете се за фикале пикарде, крепчета, напълнени с шунка, настъргано сирене и гъбен сос, покрити с крем и изпечени във фурната. Като алтернатива, опитайте питка с праз, наречена flamiche или agneau de pré salé , месо от овцете, които пасат около залива на Сома. Le pâté de canard е специалитет на Амиен, датиращ от 1643 година.
Що се отнася до десерта, уверете се, че е задушен в крем Шантили, измислен в Шато де Шантили. Сложете го върху резен десерт Наполеон или торта с ананас, разбита от местните готвачи.
Напитка: Десет процента от световното шампанско се произвежда в южната част на департамента Aisne в Пикардия. Местните също харесват своя сайдер, особено ябълковият от Брай. Ако се чувствате смели, опитайте GRE Nette, местен алкохол, направен от дъбово листо.
Трябва да видите:
- Герберой, признат от мнозина за най-красивото село във Франция.
- Сомският залив, огромно устие, което се оттича в Ламанша и е дом на пристанища за тюлени, солници, пастилки и ловци на стриди.
- Шантили, дом на дантели, сметана и грандиозния Шато де Шантили от 19 век.
- Бойните полета на Сом и кръгът на възпоменание, мрачно напомняне за ужасите, претърпени тук.
- Музеят на варварските времена, помещаван в стара мелница в Мулен де Марле, и пресъздаване на живота по времето на Меровингите.
- Лаон, стар стенен град, кацнал на хълм с изглед към околните равнини, с фина ранно готическа катедрала.
Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!