Маршрут по стъпките на Макбет

  • Маршрут по стъпките на Макбет
    Маршрут по стъпките на Макбет

Това няма да е обикновено посещение на Шотландия, а истинско театрално-историческо приключение. Нов маршрут има за цел да реабилитира положителния образ на един от най-прочутите злодеи от пиесите на Шекспир - Макбет, съобщава iNews.bg.

"Много хора не осъзнават, че Макбет наистина е съществувал”, заявява Алекс Джонстоун, който стои зад инициативата да се разграничат фактите от митовете на Шекспир.

Макбет е шотландски крал, роден през 1005 г., управлявал между 1040 и 1057 г. Той е бил на власт толкова дълго (за разлика от много монарси в онези времена), че е успял дори да отиде на поклонническо пътуване до Рим.

Алекс Джонстоун подчертава в интервю за британската преса, че изкуството трябва да предизвиква интерес към историята, а не да я замества. „Това е все едно хората да учат за средновековната шотландска история от филма „Смело сърце“, казва той.

Маршрутът ще включва емблематични за Макбет места в Шотландия – както от Шекспировата пиеса, така и от историята. Сред тях са замъкът Глеймис (на снимката, картина от ок. 1880 г.), както и село Лумфанан, където при битка през 1057 г. крал Макбет загива.

А кога за последно гледахте "Макбет" на театър? Този сезон можете да гледате McBeth  на Теди Москов в Младежкия театър в София

 

Тази статия ви хареса? Последвайте Peika.bg и във Facebook, за да следите всички вдъхновения за пътуване, полезни съвети и маршрути!