Маршрути от Кицбюел из Австрия и Германия

  • Маршрути от Кицбюел из Австрия и Германия
    Маршрути от Кицбюел из Австрия и Германия

Кицбюел е идеалната отправна точка за едно перфектно австро-германско приключение. Оттук може да тръгнете към Мюнхен, Залцбург, Инсбрук, замъка Нойшвайнщайн – всички на не повече от два часа път. Наличието на сняг дори не е задължително.

За този маршрут са ви нужни няколко свободни дни, кола и елементарни познания по език.

Ако сте достатъчно смели, можете да достигнете до Кицбюел за ден плътно шофиране. Едва ли ще ви шокираме, но пътищата на Европа са наистина добри и леки. Ако все пак държите на почивката, Загреб, Любляна, Будапеща и Виена са добра идея за междинна спирка.

Избрахме Кицбюел, защото се намира някак по средата между всички останали места. Защото е алпийски. И за да ви докажем, че ски курортите са очарователни - дори и извън сезона. Всъщност ви препоръчваме да отседнете в някое от близките селца – Кирхберг, Сен Йохан, Обердорф, тъй като в Кицбюел дори през лятото цените са доста високи. Ето и идеи за маршрути около Кицбюел:

Кицбюел

Градът не блести с особена архитектура или с историческо наследство. Това, което наистина си струва, се намира малко над самия Кицбюел. Облечете се по-топло (дори да е юли) и хванете някой от лифтовете нагоре към планината. Дори да не става за ски, гледката от австрийските Алпи е уникална. А ако имате късмет, може да срещнете и някоя лилава крава.

Залцбург

Маршрути от Кицбюел из Австрия и ГерманияСнимка: © Tourismus Salzburg

На около час в североизточна посока от Кицбюел се намира четвъртият по големина град в Австрия. Достатъчно стар и наистина красив. С име на сол. Носеш духа на барока. С музика по Моцарт.

Задължителни точки по посещението ви са Старият град, крепостта Горен Залцбург (Hohensalzburg), дворецът Мирабел и градините му, родната къща на Моцарт.

Освен това тук се намира и най-старият тунел в Австрия – Зигмундщор (Sigmundstor), който свързва стария с новия град.

Инсбрук и замъка на Сваровски

Маршрути от Кицбюел из Австрия и ГерманияСнимка: Innsbruck Tourismus

Този път поемаме на запад (почти до Италия). Първата спирка от посещението е заводът на бижутерийния гигант Сваровски и Кристалния дворец (Kristallwelten). Дами, опитайте се да бъдете премерени! Господа, пазете си кредитните карти! Всяка зала в Кристалния дворец е уникална и впечатляваща по свой начин. Малките кристалчета ви обикалят отвсякъде, под всякакви форми. Проблясъци на светлина, цветове, изящество. Дори да не сте почитатели на марката, няма да съжалявяте, ако стигнете дотук. Внимание: краят на разходката из музея на Сваровски е доста коварен – ще ви отведе в един от най-големите бижутерийни магазини, които някога сте виждали.

Ако сте оцелели след кристалното приключение, продължаваме напред.

Центърът на провинция Тирол, Инсбрук, не е толкова голям и ще имате време да го разгледате. Препоръчваме ви разходка в Стария град. Задължителни моменти са Златния покрив на кметството и градската кула. От нея има чудесен изглед към града, така че се качете до върха й.

Инсбрук е бил домакин на Зимната олимпиада два пъти – през 1964 г. и през 1976 г., а голяма част от олимпийските съоръжения са достъпни и сега.

Мюнхен

Маршрути от Кицбюел из Австрия и ГерманияСнимка: Hofbraeuhaus

Преминаваме в съседна Германия. Не повече от два часа път и сте в Мюнхен.

Честно да казано, невъзможно е да го разгледате за един ден. Така че или останете повече, или решете какво предпочитате още преди да тръгнете натам.

План А: посетете старата част на града – площад Мариенплац, Старото и Новото кметство с уникалния часовник, главната търговска улица, катедралата Света Богородица. Задължителна спирка е бирарията, където през 1923 г. Адолф Хитлер изнася една от най-известните си речи, станала причина за т.н. Бирен пуч.

План Б: Английската градина. Това е един от най-големите паркове в света. Изграден е от швейцарския градинар Фридрих Лудвиг фон Скел (кой ги кръщава така тези хора...). Английската градина на Мюнхен е и един от първите европейски паркове, отворени за обществено посещение. Както се досещате, изграден е в английски стил и е доста приятно място да разходка.

План В: Олимпийският стадион и централата на BMW. Намират се доста близо едно до друго, така че може да ги съчетаете. Стадионът е част от комплекса за Летните олимпийски игри от 1972 г. За любителите на автомобили, а и за не толкова запалените, на пеш разстояние се издига централата на гиганта BMW. На ваше разположение са приемната на заводите и музей.

Замъкът Нойшвайнщайн

Маршрути от Кицбюел из Австрия и ГерманияСнимка: German National Tourist Board

Може би най-известният баварски замък (със сигурност е най-посещаваният) се намира в близост с границата с Австрия. Построен е от Лудвиг IIБезумния, който в далечната 1869 г. решава да издигне своя дворец на мечтите. Ако Лудвиг чуеше, че е вдъхновил самия Уолт Дисни, сега щеше да се пръска от гордост - ако случайно не знаете, Нойшвайнщайн е послужил за логото на Дисни. По-добра реклама от това не можем да му направим, така че оставаме на вас да се убедите.

Пещерата Айсризенфелт

Айсризенфелт (Eisriesenwelt)е най-голямата ледена пещера в света и се намира на около 40 км южно от Залцбург. Ако са ви останали сили и желание, обличайте палтата и тръгвайте!

Входът на пещерата всъщност е малка дупка, намираща се на 1640 м надморска височина. Стените на галериите и са покрити с дебели пластове лед. Нещо като Кристалния дворец, само че направено от природата. Пещерата е отворена за туристи от май до октомври.