Маршрути в Родопите: От Кричим до Широка поляна

  • Маршрути в Родопите: От Кричим до Широка поляна
    Маршрути в Родопите: От Кричим до Широка поляна
  • Маршрути в Родопите: От Кричим до Широка поляна
    Маршрути в Родопите: От Кричим до Широка поляна
  • Маршрути в Родопите: От Кричим до Широка поляна
    Маршрути в Родопите: От Кричим до Широка поляна

Опитният пътешественик знае: не километражът прави приключението. Понякога най-вълнуващите местенца се крият точно под носа ни, но пък ние знаем точно как да ги измъкнем изпод плътната му сянка.

Това, което ви е нужно за този маршрут в Родопите, е: 1. Авантюристичен дух 2. Палатка 3. Кола. Като последното всъщност изобщо не е толкова належащо, ако пътуването на стоп за вас е ритъмът на приключенското лято.

Спирка Първа: Язовир Кричим

Намира се на 10 км южно от град Кричим, на река Въча - оттук започва магията на Родопите. Ако не чуете флейтата на Орфей, то със сигурност ще бъдете омагъосани от дълбоките наситенозелени води на язовира, кипящи от живот: балканска пъстърва, дъгова пъстърва, бяла риба, костур, скобар, слънчева риба, червеноперка, черна мряна, шаран, щука са само някои от срещаните видове.

Спирка Втора: Триград

Триград е мястото, където времето просто не съществува (или поне не в неговата разрушителна светлина). Тук властват ароматът на мурсалски чай, смокиновото сладко и пухкаво бялото, истинско кисело мляко. Пещерата Дяволското гърло и Триградското ждрело са двете места в околността, които задължително трябва да видите, докато сте там. А ако нестинарството е просто детска представа в главите ви, тогава е време за промяна и по този параграф: август месец тук се организира фестивалът Орфически мистерии, където танцуването върху огън е реалност.

Спирка Трета: Село Ягодина

За придвижването ви от Триград до Ягодина няма да имате нужда от стоп - преходът спокойно може да направите пеша. Отнема около 2 часа и половина, а срещите с мили старци по горската пътека, които настоятелно ви предупреждават да внимавате за мечки, лесно могат да превърнат разходката в едно истинско екстремно преживяване. Мистериозно помръдващите храсти, които несъмнено ще се случат на крачещата компания, някак превръщат създалата се масова истерия в приятно групово изживяване (особено след втория път). Ягодинската пещера е една от дестинациите тук, които не бива да пропускате. Другата несъмнено е панорамната площадка Орловото око - монтирана на ръба на скалите на височина 1563 м, тя ще накара кръвта ви да забърза във вените. Можете да стигнете до нея пеша от селото или пък да наемете джип, който да ви закара до горе - открита каросерия и скорост по вертикала на планинските върхове получавате в замяна.

Спирка Четвърта: Доспат

Доспат е най-голямото населено място от всички споменати досега.Според местните името му идва от съчетанието на думите дос (приятел) и пать (път) - „приятел на пътя“. И това действително е така - стопът тук върви наистина лесно, а ако сте изморени от нощуването в палатка, градът предлага всякакви възможности за настаняване и нощуване.

Спирка Пета: Широка поляна

Язовир Широка поляна се намира на 30 км южно от Батак. Легендата разказва, че самият Орфей е бродил по тези земи. Нещо, на което съвсем не е трудно да повярваме, защото всеки стъпил на тази територия, може да почувства особената магична атмосфера, която изпълва въздуха там. Мястото е идеално за къмпинг, а ваши съседи, макар и не по палатка, могат да се окажат диви зайци, благородни елени, лисици или дори мечки.

Вижте още уикенд маршрути в България!