Марсилия – забележителности за един уикенд

  • Марсилия – забележителности за един уикенд
    Марсилия – забележителности за един уикенд
  • Марсилия – забележителности за един уикенд
    Марсилия – забележителности за един уикенд
  • Марсилия – забележителности за един уикенд
    Марсилия – забележителности за един уикенд
  • Марсилия – забележителности за един уикенд
    Марсилия – забележителности за един уикенд
  • Марсилия – забележителности за един уикенд
    Марсилия – забележителности за един уикенд

Марсилия! Добре дошли във втория по население френски град (и, колкото и невероятно да е, първият по територия), както и най-голямото пристанище по средиземноморското крайбрежие. Марсилия ще ви очарова с невероятната си смесица от хора от цял свят, които правят всяка улица и среща интересни. На пазарите й може да се почувствате като в Африка, на каланките - като сред фиордите на Северна Европа, а освен това казват, че в Марсилия има повече жители на Коморските острови, отколкото на самите Коморски острови!

Ако сте от пътешествениците, които не се страхуват да откриват истинско място с истински хора, Марсилия ще ви хареса. Ето и списък с някои от основните забележителности в Марсилия.

Старият град/Льо Пание (Le Panier) – Той е разположен край Старото пристанище (Le Vieux-Port). Стотиците яхти и лодки край брега придават още по-голямо очарование на мястото. Разходете се из късите и тесни улички с много каменни стълбища. Главната улица Ла Канабие” (La Canabier) започва от Старото пристанище и продължава по дължината на крайбрежието. От двете й страни има много сергии за сувенири,кафенета и магазини.

Катедралата Нотр Дам дьо ла Гард (Notre Dame De La Garde) – Тя е един от символите на града. Построена е през 1853 г. в римски стил. Вътре е украсена с много мозайки, арки и стенописи в ярки цветове. На върха на камбанарията й има позлатена статуя на Богородица, която се вижда от всяка точка на града. Издига се на 10 м височина. В камбанарията е известната бронзова камбана, тежаща над 8 т. Катедралата е разположена на възвишение в града, от където можете да се насладите на красиви гледки към Марсилия и Средиземно море.

Замъкът Иф (Château d'If) – Разположен е на остров Фриул (Frioul), на около 2 км с корабче от града. Построен е през XVI век като защитна крепост за нападенията по море. По-късно е служил като затвор. Ще имате възможност да се разходите из тесните мрачни коридори и килиите, където много затворници са издъхнали. Тук има и малък музей с вещи на единствения затворник, успял да избяга – Едмон Дантес. Този затвор е описан от писателя Александър Дюма в романа „Граф Монте Кристо“. Днес на острова се провежда ежегодно състезание по плуване, посветено на граф Монте Кристо.

Крепостите Сен Жан (Fort Saint-Jean) и Сен Никола (Fort Saint-Nicolas) – Ще ги забележите от двете страни на Старото пристанище. Крепостта Сен Жан е построена през XIII век и е уголемена през XVII век, когато е построена и крепостта Сен Никола по повод избухналото въстание срещу местния управител. Затова оръдията им са били насоченикъм вътрешността на Марсилия. След това са се използвали за защита на града от нападения по море. Сен Никола е отворена за посещения, а през 2013 г. крепостта Сен Жан е превърната в Музей на средиземноморските и европейски цивилизации.

Дворецът Лоншан (PalaisLongchamp) – Построен е средата на XIX век в чест на изграждането на канал от река Дюранс до центъра на Марсилия. Многобройните фонтани с водни каскади и изящни скулптури пред двореца прославят почитта на града към водата. В помещенията на полукръглите колонади от двете му страни днес се помещават Музеят на изящните изкуства (Musée des Beaux Arts) и Природонаучният музей (Muséum d'Histoire Naturelle). Намира се в парка Лоншан – чудесно място за разходка и пикник в центъра на града.

Обсерваторията (Observatoire de Marseille)Това е най-старата научна организация в Марсилия. Основана е през 1702 г. от йезуитите. Тук освен най-новите телескопи за наблюдение на звездите и планетите, ще видите идревни астрономически уреди. В конферентната й зала се организират много дискусии, конференции, изложби и прожекции на интересни теми, свързани с астрономията и най-новите изследвания в областта. Намира се в парка „Лоншан” в близост до двореца „Лоншан”. Актуална информация за билети и работно време тук.

Историческият музей (Musée d'Histoire de Marseille) – В него е представена историята на Марсилия до XVIII век. Тук ще видите средновековни глинени съдове, документи, монети, както и запазения корпус на кораб от II век, който е считан за най-добре запазеният плавателен съд от това време в света. Музеят има и градина, в която са изложени останки от сгради, некрополи, оръжия и много други експонати. Намира се в централната част на града.

Музеят на африканското, океанското и американско-индианското изкуство (Musée d'Arts Africains, Océaniens et Amérindiens) – Тук ще видите уникални произведения на примитивното изкуство. Изложени са глинени маски, трофеи от черепи и зъби, съдове, примитивни музикални инструменти, оръдия на труда, накити. Намира се в центъра на Стария град, в сградата на Стария благотворително-културен център (Centre de la Vieille Charité). Информация за работно време и билети тук.

Музеят на модата (Musée de la Mode) – Докоснете се до уникални дрехи и тъкани от цял свят. Тук са изложени над 6000 костюми и аксесоари, разпределени в колекции, посветени на различни дизайнери, епохи и на определени видове дрехи. Често гостуват и различни временни изложби. Музеят се намира на централната крайбрежна улица „Ла Канебие” (La Canabier).

Музеят на мотоциклетите (Musée de la Moto) – Ако сте любители на високите скорости, не го пропускайте! Музеят отваря врати през 1989 г. Тук е представена техническата революция на мотоциклета от 1898 г. до наши дни като са изложени 120 модела мотоциклети на различни марки. Музеят се помещава в мелница от XIX век. Намира се в южния край на града.

Площад Жюлиен (Cours Julien) – Това е едно различно място. Измъкнете се от центъра на града и се насладете на чаша кафе, заобиколени от зеленина и красиви фонтани. Тук се намират много кафенета, ресторанти, барове, галерии, театри и магазини за ръчно изработени дрехи и аксесоари, бутици с най-различни произведения на изкуството и магазини за антики. Улиците наоколо са украсени с графити и рисунки, а музиканти и артисти забавляват минувачите. Намира се на юг от Старото пристанище.

Марсилската катедрала (Cathédrale de la Major) – Тя е една от най-големите катедрали в Европа. Издига се на 20 м височина, а дължината й е 142 м. Построена е през XIX век във византийски стил. Подът й е украсен с цветни венециански мозайки, а колоните й са от флорентиски бяло-червен мрамор. Намира се в периферията на Стария град.

Абатството Свети Виктор (La basiliqueSaint-Victor) Toва е най-старата църква в Марсилия. Основана е през V век. Първоначално районът е бил каменоломна. По-късно тук е имало елински и християнски некрополи. Днес в криптата на абатството се съхраняват саркофази, скулптури, фрески, мозайки и известната статуетка от орехово дърво „Черната Дева”. Всяка есен в абатството се провежда фестивал за класическа и църковна музика. Намира се на хълма близо до катедралата „Нотр Дам дьо ла Гард”.

Стадион "Велодром" (Stade Vélodrome) Това е стадионът на футболния отбор "Олимпик Марсилия”. Тук са изиграни мачове от световното първенство по футбол през 1998 г. и от световната купа по ръгби през 2007 г. Стадионът има 67 000 места. Провеждат се организирани турове, по време на които ще научите за историята на любимия си отбор и за живота на неговите играчи, ще надникнете в съблекалните на футболистите, в залата за пресконференции и в специалните кабинки с най-добрата гледка към стадиона, от където футболните коментатори коментират мачовете. Информация за посещение тук.

Скалите Ле Каланк (Каланките) (Les Calanques) – Белите варовикови скали на известния масив изпъкват на фона на тюркоазените води на Средиземно море. Те ще ви впечатлят с причудливите си образувания. Разположени са по крайбрежието между Марсилия и близкото рибарско градче Каси (Cassis). От Старото пристанище постоянно тръгват лодки и корабчета в посока Ле Каланк, така че не пропускайте тази красива разходка. Прочетете подробен материал за каланките.

Плажът Прадо (Plage du Prado) – Тук ви очаква ситен пясък и прозрачни тюркоазени води. По алеята до плажа има коктейл барове и кафенета. Вятърът прави плажа перфектното място за уиндсърф, а всяка година през септември по време на Фестивала на вятъра от бреговете му се пускат хиляди цветни хвърчила. Плажът се простира на около 1 км дължина по крайбрежието на града.

Писаладиер никоаз (pissaladiere nicoise) – Това е провансалска пица с много лук, аншоа и ароматни подправки. Идеална е за следобедна закуска. Ще я откриете в ресторантите и пекарните на Марсилия.

Магазини в Марсилия – По многолюдните градски пазари в Стария град се продават ароматни източни подправки и пъстри африкански платове. Централната крайбрежна улица „Ла Канебие” (La Canabier) е изпълнена с магазини за дрехи и сувенири, а северно от нея е улица „Сен Ферол” (Rue St. Férrol) с много бутици за дрехи, магазини за обувки, бижутерии, големи универсални и музикални магазини. Моднибутици има и на булевард Гарибалди (Boulevard Garibaldi), но най-скъпи са тези по улица Паради (Rue Paradis).

Нощен живот в Марсилия – В района на Старото пристанище ще откриете много заведения, нощни клубове и барове. На площад „Жюлиен” (Cours Julien) има много кафенета, ресторанти, барове и театри с вариететна програма, а покрай плаж Прадо ви очакват коктейл барове и плажна дискотека.