Матера – пътеводител из италианския скален град

  • Матера – пътеводител из италианския скален град
    Матера – пътеводител из италианския скален град

Все повече се говори за Матера, особено в България, покрай факта, че южният италиански град ще бъде Европейска столица на културата заедно с Пловдив през 2019 г. И има защо – Матера е дестинация в Италия, която си струва да бъде посетена. Градчето е колкото типично италианско, толкова и едно от онези места на Ботуша, които да посетите заради уникалната им съдба.

Защо да посетите Матера?

Заради Саси ди Матера (Sassi di Matera, Камъните на Матера илитази част на града, изсечена в скалите) - скални жилища и църкви, които заради лошите условия за живот са били принудително изселени в средата на миналия век. В продължение на векове в тези скални домове са живели, просперирали и отглеждали децата си (заедно с кози, свине и други домашни животни) хиляди италианци. В най-добрите години около 25 000 души са живели в скалните къщи.

39103

39110

Какво да видим в Матера

Научете повече за историята на Матера.

Нямате нужда от специален план – търсете будката за туристическа информация, откъдето можете да вземете карта на града (от която няма особена полза всъщност – градчето е компактно, има табели, които ви насочват).

Откъде да започнете?

От някоя от терасите с панорамна гледка към Саси ди Матера – белведере.

39106

В старата част на Матера – тази, която е в скалите, има няколко заведения и бутикови хотели, но като цяло сградите са изоставени. Непременно посетете някоя от скалните църкви с останки от стенописи на няколко века. Има музей на фотографията, на мъченията, археологически музей. Ние препоръчваме да започнете с Casa Noha (следвайте табелите), която в няколко зали и видео разказва историята на Матера с архивни кадри и снимки. Част от тях могат да ви трогнат до сълзи.

39107

39112

Разходете из уличките, стълбищата, панорамните тераси. Матера е прекрасна както през деня, така и вечер. Нощната разходка из града е дори по-вълнуваща, след като знаете историите му.

39115

39119

39117

А да не говорим, ако се случи някое мистично мъгливо утро – призраците на миналото сякаш се крият зад всеки ъгъл...

39114

39116

39104

39108

39121  39122

Новата част на Матера прилича на повечето южноиталиански градчета - каменни сгради, много цветя по балконите, кафето се купува от бара (да, в Италия е така).

39111

39120

Обичайните неща - избягвайте ресторанти с менюта предимно на английски, както и такива, пълни само с туристи.

39105

Излезте от суперцентъра, за да откриете къде хапват местните. Вечерите са посветени на бърборене на по чаша вино или аперитив. 

Транспорт в Матера

39109

Нямате нужда от градски транспорт - Саси ди Матера са пешеходна зона, а всичко е на пешеходно разстояние.

Как се стига от Бари до Матера

До Матера се стига много лесно, от летището в Бари взимате влака до централната жп гара на Бари, а оттам се прехвърляте на една от многобройните локални жп линии – Appulo Lucane (следвайте табелите или питайте, малко е хаотично с няколкото жп оператора, които имат свои собствени гари, но всички гари са събрани на едно място, само трябва да откриете правилния подлез и вход). Има няколко влака дневно, освен в неделя, когато на мястото на влака се движи автобус. 

Вече ви се ходи в Италия? Вижте най-добрите екскурзии и почивки в Италия.