Места, които да посетите, докато сте в Бургас

  • Места, които да посетите, докато сте в Бургас
    Места, които да посетите, докато сте в Бургас

Един от най-красивите черноморски градове - Бургас очарова с неповторима морска атмосфера и интересни забележителности! Той е вдъхновение за безброй творци и роден дом за много хора на изкуството. Вижте кои са местата, които да посетите, докато сте в Бургас.

Желаем ви приятно прекарване!

Етнографски музей

Етнографският музей се намира в централната част на Бургас. Сградата е с една от най-забележителните в града. Построена в средата на XIX век. Музеят предлага една наистина впечатляваща колекция от традиционни български костюми от всички етнографски групи в бургаския регион, разположена в няколко зали.

Дом-музей "Петя Дубарова"

Дом-музей "Петя Дубарова" се намира в родната къща на най-младата сред големите творци на България - Петя Дубарова. В къщата е пресъздадена автентично личната стая на младата поетеса. Изложено е цялото ѝ литературно наследство с цел издирване, съхраняване и популяризиране.

Места, които да посетите, докато сте в БургасСнимка: Къща-музей на Петя Дубарова

Природонаучен музей

Природонаучният музей започва своята дейност през 1962 г. Музеят разполага със 6 експозиции - Бозайници, Влечуги и насекоми, Птици, Растения, Минерали и Нови заселници. В музея има над 2000 експоната, 400 фотоса, рисунки и карти. Може да видите експонати от най-дълбока древност като вкаменени бозайници - изчезнали видове за България, както и представители на българската природа днес.

Археологически музей

Археологическият музей съдържа сбирки отпреди почти 100 години.  В няколко зали там са представени експонати от праисторическата епоха (края на ІV-V век пр. Хр.), от античните градове на Древна Тракия, от гръцката колонизация на черноморските градове и от времето на Римската империя. Тук може да се види надписът на Тракийския династ Садала, а също и надписът на хан Крум, открит в село Маломирово, Ямболско.

Места, които да посетите, докато сте в Бургас

Исторически музей

Историческият музей е най-големият в Югоизточната част на България. Създаден е през 1912 г. Музеят е отворен за посетители целогодишно.

Арменска църква "Свети кръст"

Арменската църква "Сурп Хач" или "Свети кръст" датира от 1853 г., но археологически изследвания сочат, че е съществувала доста преди това. Сградата на църквата е много интересна. Обявена е за паметник на културата през 1970 г. Край църквата е изграден малък парк с пейки и алеи.

Места, които да посетите, докато сте в Бургас

Морска градина

Мястото е чудесно за разходки и наслаждаване на морето. В него се намират някои от забележителностите на град Бургас, като например Пантеона на загиналите войници, както и Летния театър.

Бургаски мост

Бургаският мост е изграден през 1936 г. Той е бил с метална конструкция и дървен гредоред на платформата, но през 80-те години на XX в. е заменен от масивен мост - кей. Всяка година на Богоявление от моста се извършва тържествен молебен за християнския празник.

Места, които да посетите, докато сте в Бургас

Плаж Солниците

Плаж Солниците е един от най-усамотените плажове в района на Бургас. Намира се в близост до бургаските солници, където има басейни с лечебна кал, сол и луга, като посещението им е напълно безплатно. Плажът се намира на север от Централния плаж на града и в близост до Атанасовското езеро. Има добри условия за кайт и уиндсърф. Плажната ивица е покрита с черен пясък.

Акве калиде

Древният балнеокомплекс "Акве калиде" се намира в бургаския квартал Ветрен. Тук могат да се видят останки от стария град Акве калиде-Термополис. Още преди 2500 години траките създават светилището на Трите нимфи край топлите извори. В началото на II век римският император Траян изгражда първите големи терми. Името Акве Калиде означава "при горещите води". Те са причината на това място римляните да построят град с внушителен бански комплекс, който бързо се превръща във водещ лечебен център. Водата тук е с температура 41 градуса. Тя е слабо минерализирана, бистра, без мирис и с много добри питейно-вкусови качества. Доказано е, че лекува редица заболявания на опорно-двигателния апарат, периферната и централната нервна система и спомага благотворно за общото укрепване на организма.

Места, които да посетите, докато сте в БургасСнимка: Община Бургас

Остров Света Анастасия

Света Анастасия е български остров в Бургаския залив в Черно море. Намира се на 6,5 км югоизточно от Бургас, между нос Света Анастасия и нос Атия. На него се намира манастирът „Света Анастасия“. В средата на острова е изградена църква „Възнесение Господне“, останала непокътната и до днес. На Света Анастасия има още: фар, няколко сгради за нощувки, ресторант и църква, както и малък кей.

Места, които да посетите, докато сте в БургасСнимка: Община Бургас