Места в Европа, свързани с българската история, които да посетите

  • Места в Европа, свързани с българската история, които да посетите
    Места в Европа, свързани с българската история, които да посетите

Искате да пътувате в Европа, но не и да обикаляте обичайните туристически дестинации?

Тогава потърсете българската следа! Заедно с Банка ДСК и надеждната кредитна карта DSK-Wizz Air сме ви подготвили 5 места, свързани с българската история, които да посетите в Европа! Не е ли чудесно да научите малко повече за страната ни и извън пределите ѝ? Хайде, потегляме!

1. Българската църква „Св. св. Кирил и Методий“ в Будапеща

Църквата „Св. св. Кирил и Методий“ е главният храм на Българската православна църква в Унгария. Тя носи името на българските светци и създатели на славянската азбука Кирил и Методий. Построена е благодарение на Дружеството на българите в Унгария. През 1930 г. Будапещенската столична община подарява на българската общност поземлен парцел на улица „Вагохид“ в район Ференцварош. Скоро започва строежът на църквата и след година е завършена. Средствата за градежа ѝ са осигурени изцяло от българите, живеещи в Унгария. При строителството на храма унгарският архитект Аладар Аркаи взема за образец прочути български църкви като катедралата „Св. Александър Невски“ в София и църквата в Бачковския манастир.

Места в Европа, свързани с българската история, които да посетите

Места в Европа, свързани с българската история, които да посетите

Изберете директен полет от София до Будапеща с Wizz Air.

2. По стъпките на Димитър Димов в Испания

Писателят Димитър Димов пристига в Испания през 1943 г. със стипендия като учен в института „Рамон и Кахал” в Мадрид. В продължение на една година той навлиза в историята, културата и устройството на испанското общество. Връщайки се в България, създава творби, посветени на Испания, като: пътеписите „Януарска пролет“, „Кастилска зима“, „Куха Испания“ и „Сан Себастиян“, драмата "Почивка в Арко Ирис", разказа „Задушна нощ в Севиля“ и емблематичния му романа „Осъдени души“. Можете да посетите градчето Пеняранда де Бракамонте в провинция Саламанка, където е бил разположен лагерът за болни от петнист тиф, описан в романа, а след това и Гранада. Вижте и паметната плоча на Димитър Димов, поставена през 1987 г., по инициатива на българската държава на фасадата на сградата, в която писателят е живял в Мадрид. Тя се намира на елегантния площад Plaza de la Lealtad № 2, в непосредствена близост до хотел „Риц“ и музеите „Прадо” и „Тисен”.

Места в Европа, свързани с българската история, които да посетите

Места в Европа, свързани с българската история, които да посетите

Пътувайте от София до Мадрид с Wizz Air и тръгнете по стъпките на Димитър Димов.

3. Статуята на Леонардо да Винчи в Рим

Ще се запитате какво общо с България има статуята на гениалния изобретател от Ренесанса – Леонардо да Винчи, издигаща се пред международното летище „Фиумичино“ в Рим? Това е нейният създател - българинът Асен Пейков. Той има много тежко детство, загубва родителите си. Принуден е да работи различни неща – първо е рибар в Созопол, а после идва в София и се издържа като цепи дърва и разтоварва въглища. По щастлива случайност влиза в ателието на един местен майстор и хваща парче глина. Оттогава тя се превръща в неговата най-голяма страст. Чиракува при известния български скулптор проф. Андрей Николов, приемат го в Държавната художествена академия и прави първата си самостоятелна изложба – всичко това в рамките само на 8 години. Искайки да се докаже и извън граница, Асен Пейков заминава за Рим. Там наема ателие, близо до център „Испания“, на легендарната улица „Маргута“, където Пабло Пикасо и Салвадор Дали създават едни от най-великите си шедьоври. През 1960 г. представя най-голямото си творение, а именно статуята на Леонардо да Винчи пред международното летище в Рим! Внушителна, детайлно изпипана и съвършена, статуята впечатлява гостите и жителите на Вечния град. През 1997 г. признателен Рим посвещава на българския скулптор малък площад, „ларго“, пред дома му, който оттогава се казва „Асен Пейков“. Българският скулптор е отличен за приноса си към световното изкуство, благодарение на изработените от него общо 16 паметници и 1300 скулптурни портрета.

Места в Европа, свързани с българската история, които да посетите

Ако изберете  Wizz Air от София, можете да кацнете директно на летище „Фиумичино“ в Рим и да се насладите на величествената статуя, творение на българския талант.

4. Статуята на Иван Вазов в Рим

Може би не знаете, но в Рим има паметник на патриарха на българската литература Иван Вазов. Той се намира на площад „Торвалдсен“, само на броени метри от прочутата вила „Боргезе“ и Музея за модерно и съвременно изкуство. Той е съвсем близо и до българското посолство в Рим. Автор на скулптурата е Величко Минеков. Статуята е бронзова и е висока 2,60 метра. Идеята за изграждането на паметника се ражда през 2009 г. Одобрена е от тогавашния министър председател на Италия – Силвио Берлускони и през 2010 г. вече е факт.

 

Места в Европа, свързани с българската история, които да посетите

Пътувайте от София до Рим с Wizz Air.

5. Последният пристан на Пенчо Славейков - хотел „Bella Vista“

През август 1911 г., след като Пенчо Славейков е освободен първо от поста директор на Народния театър, а след това и от този на директор на Народната библиотека в София, огорчен и унизен, той напуска България. Заминава за Швейцария, където го посреща поетесата Мара Белчева, негова спътница в живота от 1903 г. Тамошният климат обаче влошава крехкото му здраве и скоро двамата решават да се преместят в любимата на поета Италия. Живеят няколко години в Рим. В началото на 1912 г. неговото здраве продължава да се влошава. Лекарите го съветват да отиде на планина. Тогава двамата решават да заминат в Брунате при езерото Комо. На 5 юни същата година се настаняват в скромна стаичка на хотел „Bella Vista“. Пет дни по-късно Пенчо Славейков издъхва в нея. На фасадата на хотела в Брунате, както и на къщата в Рим, в която са живели Пенчо Славейков и Мара Белчева, са поставени възпоменателни плочи.

Места в Европа, свързани с българската история, които да посетите

Не пропускайте да резервирате своя полет до Италия с Wizz Air.

Ако искате да откриете малко познати дестинации в Европа и да съберете интересни истории за разказване, изберете кредитната карта DSK-WizzAir. С нея трупате точки, които да използвате за отстъпки при резервации на самолетни билети и при покупки на услуги от сайта на Wizz Air.