Местата, които не можете да посетите (част 2)

  • Местата, които не можете да посетите (част 2)
    Местата, които не можете да посетите (част 2)

В следващите редове ще ви представим нещо малко по-различно – места, които не можете да посетите.

Вижте кои са те:

1. Трезорът на „Кока-кола”, САЩ

Едно е сигурно „Кока-кола” не пести усилия да опази тайната формула на известната напитка в тайна. Високотехнологичният и трезор, в който се пази рецептата, е бил виждан буквално само от няколко души.

Местата, които не можете да посетите (част 2)

2. Форт Нокс, САЩ

Базата на армията на САЩ Форт нокс се намира в южно от град Луисвил в щата Кентъки. Мястото се разпростира на 769 кв. км и се счита за едно от най-сигурните места на планетата. Базата е защитена от около 30 хил войници и флонилия от атакуващи хеликоптери, така че едно е сигурно – там нищо не може да влезе или излезе незабелязано. Там се съхраняват златният резер, както и други съкровища на САЩ.

Местата, които не можете да посетите (част 2)Снимка: wikipedia.org

3. Сейфът за семена на Свалбалд

 

Сейфът се намира на норвежкия остров Шпицберген в близост до Лонгърбиен в отдалечения арктически архипелаг Свалбард. Тази банка за семена е създадена, за да опазва дублирани приби от всички семена, съхранявани в генетични банки по целия свят. Достъп до тях е възможен единствено в случай на катастрофално екологично бедствие. В него могат да влизат изключително малко специалисти и не е отворен дори за страните, предоставили семената. Управлението му е договорено в 3-странно споразумение между норвежкото правителство, „Корп тръст” и Северния център за генетични ресурси.

Местата, които не можете да посетите (част 2)Снимка: wikipedia.org