Местността Кован кая – рай в сърцето на Източните Родопи

  • Местността Кован кая – рай в сърцето на Източните Родопи
    Местността Кован кая – рай в сърцето на Източните Родопи

В Източните Родопи има едно уникално място, известно освен с красивите си пейзажи и като дом на редица редки видове птици.

Това място носи името Кован кая (в превод от турски – скалата-кошер) и е обявено за природна забележителност. Точното му местоположение е на 50 км източно от Кърджали и на същото разстояние югоизточно от Хасково. Най-близкото селище е бившето миньорско градче Маджарово.

Тук между язовирите Студен кладенец и Ивайловград, река Арда е образувала каньон, като най-интересното е, че в скалите има изсечени множество ниши. Това не е единственото място, където могат да бъдат видени такива ниши, изсечени в най-непристъпните части на скалите. Забележителен обаче е техният брой, който надвишава 100. Това го превръща в най-големият комплекс със скални ниши. Счита се, че те са използвани от древните траки за ритуални цели, като основание за това дава разположението им, което е главно юг-югоизток.

Местността Кован кая – рай в сърцето на Източните Родопи
Снимка: razhodka.net

Тук се срещат застрашени от изчезване видове, като белоглавият и египетският лешояд. Освен тях, могат да бъдат видени още: черните щъркели; синият скален дрозд; скалната зидарка и др. Мястото е дом и на световно застрашеният вид – сухоземна костенурка.

Растителността в Кован кая също е изключително богата. Като най-интересен представител на флората тук, можем да споменем Орфеевото цвете, известно още с името Родопски силивряк. То е защитено от закона, като рядък вид. Расте по скалистите терени през месец май, а цветовете му са лилави. Има способността да стои в изсъхнало състояние до 2 години, след което отново разцъфва, при възникване на благоприятни условия. В местността се срещат и над 30 вида орхидеи.

Местността Кован кая – рай в сърцето на Източните Родопи
Местността Кован кая – рай в сърцето на Източните Родопи

Установено е, че преди няколко милиона години районът на Маджарово е бил кратер на подводен вулкан. В наши дни около градчето могат да бъдат видени магмени скали, а покрай река Арда се наблюдават различни камъни с интересна форма. Около язовир “Студен кладенец” пък има фосили на древни морски обитатели.

В района е изграден Природозащитен център “Източни Родопи”. Той е създаден от Българското дружество за защита на птиците, през 1996 г., с финансовото съдействие на швейцарското правителство. Има статут на природозащитен, посетителски и информационен център, и е първият по рода си в България. Центърът предлага организирани посещения с водачи, фотографски и природопознавателни турове. Освен това на разположението на туристите са предоставени зрителни тръби, бинокли, както и високопроходим автомобил. На 15 мин. от природозащитния център, в защитената  местност “Патронка”, е изградена специална площадка, откъдето посетителите могат да наблюдават птиците.

Кован кая е едно изключително красиво място, което освен всичко е и леснодостъпно. За да стигнете дотам трябва да се движите по пътя от село Бориславци към село Маджарово, като въпросната забележителност е на около 3 км преди селото. Местността се забелязва и от шосето, но ако искате да я видите по отблизо ще трябва да повървите около 100 м по неасфалтиран път.