Метелкова е словенската Кристияния

  • Метелкова е словенската Кристияния
    Метелкова е словенската Кристияния

Автономен културен център Метелкова е едно от най-интересните и нестандартни места, които можете да посетите в словенската столица Любляна.


Метелкова е наречен на улица „Метелко“, която пък е кръстена на католическия свещеник, фиолог и лингвистичен реформатор от 19-и век Фран Метелко.

38206

Културният център се появява на вълната на решителните действия на артистите да обособят свое собствено пространство в центъра на града и при това...в бивш военен обект. Казармите „4 юли“ са построени от австро-унгарците през 1911 г., а по-късно са използвани от югославската армия. Още преди отделянето на Словения от федерацията през 1991 г.,   организацията „Мрежата на Метелкова“, заедно с други, предлагат да използват казармите, за да обособят свободен културен център.

38211

Тогавашните власти имали други планове и решили да съборят седемте армейски постройки, но тогава се случва нещо неочаквано. Мястото е скуотнато и буквално превзето от артистите, които създават автономна територия на своя глава.

38207

Въпреки съдебните дела и прекъсването на тока и водата, те остават в Метелкова и привличат още последователи. През 1994 г. ново словенско правителство признава владението им и прекратява съдебните производства срещу тях.

38209

В наши дни Метелкова е сравнявана с Кристияния в Копенхаген защото седемте сгради с обща площ 12,500 m² са буквално град в града. Метелкова се движи в собствено сюрреалистично пространство на ъндъргаунд изкуство и култура, които разцъфтяват около арт галерии, барове, арт студиа, дизайнерски пространства, хостел, офиси на културни организации и места за концерти на всичко от джаз до рокабили и от пънк до техно.

38208

Нощно време Метелкова ври и кипи, афишът на центъра е препълнен с разнообразни събития и там определено е мястото, където можете да разберете какво се случва в алтернативния културен живот на Словения.

38212