Мец - градът на мостовете

  • Мец - градът на мостовете
    Мец - градът на мостовете

Мец е един изключително интересен град, съществуващ от 3000 години, който се намира във френския район Елзас и Лотарингия.

През желязната епоха той е бил голям келтски център, а след това се превръща много важно търговско и политическо средище.

Населението на Мец е около 100 000 души. Има колкото френска, толкова и немска визия, тъй като се намира в
проблематична зона в отношенията между Германия и Франция от векове – районът Елзас и Лотарингия. В миналото градът е една от малкото самопровъзгласили се републики в Европа. И днес се забелязва влиянието едновременно на френската и на немската култура, дори и в специфичния акцент, с който говорят местните.

Мец - градът на мостовете
Снимка: Morgaine/Flickr


Aрхитектурно Мец може да се раздели на френска и немска част. В първата се намира гравитиращ около катедралата на града център с постройките от жълт варовик, площади с кафенета и ресторанти, тесни улици, малки жилищни сгради и магазинчета, театри, опера и католически църкви. В немската част може да видите типично тевтонско строителство, демонстриращо величието и стратегическата мисъл на прусите.
Мец - градът на мостовете
Снимка: Morgaine/Flickr


Както в културно и архитектурно отношение, така и в географски аспект, Мец също е разполовен. Той е разположен там, където се събират две големи реки – Мозел и Сейл. Именно това е и причината едно от имената му да е „градът на мостовете“.
Мец - градът на мостовете
Снимка: Morgaine/Flickr


Друг интересен факт е, че именно в Мец се намира
катедралата с най-голяма площ на витражите в света 6496 кв.м. Всичко в стария центърът на града е изградено от един много особен вид варовиков камък, наричан още „слънчев камък“. Причината за това е, че той придава топъл жълт отенък на сградите. В Мец наистина се ще почувствате много топло и уютно!