Цветовете на остров Кейп Бретон, Канада

  • Цветовете на остров Кейп Бретон, Канада
    Цветовете на остров Кейп Бретон, Канада
  • Цветовете на остров Кейп Бретон, Канада
    Цветовете на остров Кейп Бретон, Канада

Кейп Бретон е най – големият остров в провинция Нова Скотия, Канада. Предполага се, че името му произхожда от френската провинция и полуостров Бретан. Островът е дълъг около 165 километра, а в най- широката си част достига до 140 километра. Островът е много красив, предимно хълмист и залесен, със силно разчленена брегова ивица. С прекрасните си плажове, обградени със залесени хълмове и надвиснали скали сред тях, островът пленява и ви кара да се влюбите в него. Смело може да се твърди, че тук се намират едни от най – красивите плажове и пейзажи по цялото крайбрежие на Канада.

 

Шофирайки из острова по Cabot Trail Road, който се счита за най – красивият път в Северна Америка, ще имате възможността да се насладите на едни от най – величествеите панорамни гледки от високо, където се редуват гледки на скали директно сякаш падащи в океана, на мочурища и водопади, на скалисти планини, прекрасни златисти плажове, закътани на малки пространства сред скалите. Освен с уникалните природни гледки, градовете, край които преминавате целогодишно предлагат упражняване на различни спортове, от каякинг и конна езда до ски бягане и риболов на лед.

Цветовете на остров Кейп Бретон, Канада
Снимка: pixabay.com

 

На острова има и редица исторически забележителности, една от които е крепостта на Националния исторически музей в Луисбург. Това е най – известната историческа реконструкция на Канада, пресъздадена от руини и по – запазени обекти, съхранени в музей. Тук ще изживеете едно пътуване назад, до времето, в което са се заселили първите европейци. Крепостта някога е била едно от най – обширните крепостни укрепления в Северна Америка.

На острова има и множество туристически пътеки в националния парк Кейп Бретон Хайлендс, където можете разхождайки се, да се наслаждавате на природните красоти, опознавайки богатата островна фауна и флора.

Тук можете да разгледате и къщата – музей на световно известният учен и изобретател Александър Греъм Бел, който даде на човечеството телефона, едно от най – важните съоръжения за свързване по меджу си на хора от разстояние.

На острова има още много забележителности и нтересни места за посещение, като Музеят на миньорите, атрактивните села с изтънчен френски вкус и други.

Цветовете на остров Кейп Бретон, Канада
Снимка: pixabay.com

Тук, на острова се преплитат френската, британската и келтските култури, добре вписали се към местната островна култура, представени най – добре от международния фестивал „ Келтски цветове “, провеждан през месец октомври и даващ възможност на туристите да се запознаят с келтската култура по един от най – добрите начини в Северна Америка.

Никъде на планетата цветовете не са толкова живописни, както са по източното крайбрежие на Северна Америка. За първи път фестивалът е проведен през 1997 г. Днес за фестивала идват хиляди посетители от различни краища на света, за да видят стотиците талантливи участници и изпълнители на келтска музика. Това са може би и най – големите келтски празненства, устройвани по света. Хората прииждат и пълнят залите по целия остров. Денонощно, в продължение на десет дни се правят импровизирани улични концерти, организират се семинари, има отворени художествени галерии. Това е музиката на предците на островните жители, донесена от западна Европа. В последните години се включват и изпълнители от Германия и Куба.

Фестивалът съхранява и пази келтската култура и музика, като междувременно и популяризира това прекрасно кътче на планетата.