Мил Ендс е най-малкият парк в света

  • Мил Ендс е най-малкият парк в света
    Мил Ендс е най-малкият парк в света

Нещата са такива, каквито ние си мислим, че са. Ако хората твърдят, че саксия с диаметър от 60 сантиметра в Портланд, САЩ, е парк, значи е парк. 

В последните 40 години местните считат една такава за най-малкия парк в света и дори са го сертифицирали в книгата на рекордите Гинес.

Как започва всичко?

На мястото на „парка“ е трябвало да има улична лампа, но металният прът така и не е доставен, а бурени избуяват от саксията, така че местният журналист Дик Фаган засажда в нея растение.

34924

Фантазията на Фаган се разгръща и превръща Мил Ендс в една от основните теми за творчеството му - той популяризира саксията, описва в материали нея и „събитията“, които се случват в нея. Фаган е първият, който дава името на Мил Ендс и го обявява за най-малкия парк за първи път.

34922

Той умира през 1969 г. но за парка продължава да се грижат други хора.

Мил Ендс официално става градски парк в деня на Свети Патрик през 1976 г. и оттогава е част от празненствата по случай празника. В наши дни в него има малък плувен басейн, статуя, миниатюрно виенско колело и други. Така че - ако искате да се сдобиете със следващия най-малък парк на света, ще трябва да го направите в чашата си за кафе.