Милано за един ден - места и съвети

  • Милано за един ден - места и съвети
    Милано за един ден - места и съвети

Ако сте планували кратко пътешествие до Милано или просто имате един свободен ден, който сте решили да прекарате точно в този италиански град, продължавайте да четете!

Разбира се, 24 часа са крайно недостатъчни, за да разгледате Милано, но тук ще ви дадем примерен маршрут, благодарение, на който да видите поне най-впечатляващите местенца.

Денят ви може да започне с посещение на величествената Миланска катедрала, известна още като Дуомо. Тя се издигна на централния площад Пиаца дел Дуомо. Тя е най-разпознаваемият символ на Милано и е пета по големина в света. Строителството ѝ продължава цели пет века -  от XIV век до началото на XIX век. Изградена е в готически стил от бял мрамор. Това всъщност е и най-голямата сграда от бял мрамор в света, а капацитетът ѝ е 40 000 души. Когато слънцето е зад сградата, тя изглежда сива и мрачна, но когато я огрява директно, белият мрамор засиява. Впечатляващи са красивите витражи по високите ѝ прозорци, а на най-високата ѝ кула, на 108 м височина, се издига златна статуя на Дева Мария. От покрива на катедралата се разкрива красива панорамна гледка към града.

Милано за един ден - места и съвети

Билетът за катедралата е 17 евро и можете да го запуките в билетния център, който се намира точно срещу нея. Той включва и качването с асансьор до терасата и музея. Още полезна информация за посещението на Дуомо вижте тук.

*

На обяд можете да посетите някое кафене с гледка или уютен ресторант. Препоръчваме ви Obicà Mozzarella Bar, който се намира точно срещу катедралата - на 7-мия етаж в търговския център Rinascente. Ако отидете за по-късен обяд, можете да имате късмет да се настаните на някоя от външните маси с прекрасна гледка. Храната е много кусна, а цените са приемливи за качеството, което получавате. Повече информация за уютното местенца можете да откриете тук.

Милано за един ден - места и съвети

*

Следобед можете да откриете изобретенията на Леонардо Да Винчи. Посетете Salone del Mobile, който се намира само на 2 минути пеша от Дуомо. Всички знаем, че Леонардо е същински гений. Сред изобретенията му са: парашут, водолазен костюм, хеликоптер, автомобил и много други. Той е истински новатор, изпреварил времето си. Сигурни сме, че ще ви бъде интересно да видите неговите изобретения, които използваме и днес. Там са изложени и някои от картините му,

Билетът е 14 евро. Можете да си вземете и аудио гид, за да разберете повече за историята на изобретенията.

*

За една незабравима италианска вечеря посетете някоя тратория (trattoria) или остерия (osteria). Това са разновидности на малки ресторантчета, предлагащи местни и национални специалитети. Между 19:00 и 21:00 часа можете да седнете в някой винен бар (enoteca) или ресторант за аперитиво. Там с чашата вино ви предлагат безплатни мезета или хапки. Все пак не бъркайте аперитиво с безплатна вечеря. Това е място за срещи и разговори, и веднага ще направите лошо впечатление, ако отидете, само за да си хапнете. Най-активният нощен живот е в кварталите Брера и Навили.

Милано за един ден - места и съвети

Приятно прекарване в Милано!