Милена Павлова: "Децата и книгите заслужават по-добра среща!" - COOL библиотеки

  • Милена Павлова: "Децата и книгите заслужават по-добра среща!" - COOL библиотеки
    Милена Павлова: "Децата и книгите заслужават по-добра среща!" - COOL библиотеки

Днес ще ви запознаем с Милена Павлова.

Тя ще ни разкаже за една голяма идея, която е осъществена след дълга и неуморна работа в екип. За трансформацията на 3 училищни библиотеки и превръщането им, както тя казва, в "книжна среда, в която децата ни се чувстват удобно, уютно и спокойно – като “у дома".

*

Здравейте! Разкажете ни малко повече за Вас. От къде сте, с какво се занимавате?

Здравейте! Казвам се Милена Павлова, живея и работя в София. От много години професионалното ми занимание са маркетинг комуникациите и по-конкретно развиването на творчески концепции. Преди 5 години заедно с Ива Иванова стартирахме маркетинг агенцията HUB AHEAD, обединени от желанието да предизвикваме статуквото и да търсим смислени начини за решаването на маркетинг задачи.

Милена Павлова: "Децата и книгите заслужават по-добра среща!" - COOL библиотеки

 

Как се зароди идеята за COOL библиотеки? Това ли е първият ви проект от подобен характер? Какво ви провокира да помогнете за справянето с точно този проблем?

Напоследък често се говори за един социален феномен – силната връзка между днешните деца и технологиите и все по-слабата им връзка с книгите... В този социален разговор обаче никой никога не споменаваше ролята на училищните библиотеки като център и като най-важното място за среща между децата и книгите! Те не само, че не бяха във фокуса на разговора, но изцяло бяха забравени и изключени от него!

Заедно със Spirit Fine Paints (марка интериорни бои) решихме да извадим училищните библиотеки от периферията и да ги превърнем във фокус на общественото внимание, защото децата и книгите заслужават по-добра среща. Радваме се, че този социално насочен проект се реализира като бранд проект и заедно със Spirit развиваме тази концепция под името “Spirit Трансформации”.

“Spirit Трансформации” се реализира от няколко години – това е проект, който акцентира на интериорните трансформации и чрез който искаме да покажем, че всяко пространство има свой уникален дух и потенциал. За пръв през 2019 г. фокусът му бе социална кауза – превръщането на Old-School библиотеки в COOL книжни пространства.

Това, което направихме, бих определила като вдъхновяваща провокация. Показахме, че една интериорна трансформация, направена с разбиране към проблема, може да бъде началото и за промяна  в нагласите  в начина, по който децата ни възприемат и общуват с книгите!

Днес, трите COOL библиотеки са пълни с деца – използват ги постоянно – за да пишат домашните си, да четат в някой от кътовете и дори за социални срещи. Оказа се, че връзката между децата и книгите може да бъде засилена, за срещата им много по-добра, когато се случва в една неконвенционална, модерна и удобна среда.

Милена Павлова: "Децата и книгите заслужават по-добра среща!" - COOL библиотеки

Как се зароди вашата любов към книгите? Какви книги предпочитате?

Първият и най-мил спомен, свързан с книгите, е от детството ми. С майка ми имахме съботно-неделен ритуал – след разходката в парка и обяда винаги следваше почивка! Мама ми четеше, понякога с часове, а аз си представях живо всичко, което слушах и така неусетно заспивах. Любимо ми беше “Златното ключе, или приключенията на Буратино” от А. Толстой – четохме я няколко пъти...

Този наш малък ритуал се превърна за мен в синоним на уют и топлина, а нуждата ми от него се оказа постоянна и неизчерпаема!

Започнах, разбира се,  да го “практикувам” и сама, а любимите книги ставаха все повече и повече.

Филологията като следваща стъпка беше най-естественото и логично нещо и до днес  четенето е моят начин да почивам, да се зареждам с идеи и да се упокоявам. В последно време предпочитам да се пре-зареждам основно с български автори.

Всяко едно училище ли трябва да има училищна библиотека? Дали това ще предизвика интереса на децата към четенето?

Библиотеката е символично място за среща с книгите и би трябвало да е “сърцето” на всяко едно училище! Но трансформацията от Не-читател в читател е много личен процес и със сигурност е необходима лична мотивация и желание от страна на децата. Това, което ние възрастните можем да направим, за да помогнем и да повишим мотивацията им, от една страна е личният пример, а от друга – отговорността ни да създадем книжна среда, в която децата ни се чувстват удобно, уютно и спокойно – като у дома! Само в такава среда те биха имали спокойствието, желанието и интереса да търсят и да откриват книгите и историите, които ги привличат и увличат.

Мислите ли да продължите тази инициатива и в други градове и други училища? Къде?

Към момента фокусът ни още е върху кампанията Spirit Трансформации – COOL Библиотеки 2019 г., по която продължаваме с активности в трите трансформирани библиотеки. След официалното откриване на Spirit COOL библиотеките, през октомври продължаваме с “Час по вдъхновение”, в който срещаме децата с вдъхновяващи личности – съвременни български автори, артисти, журналисти и интериорни дизайнери. Целта ни бе да инициираме и да направим първата крачка към една една важна и голяма промяна – да върнем децата в библиотеките, за да откриват и да се срещат по-често с книгите.  Надяваме се кампанията и примерът й да бъдат вдъхновение и стимул за случването на повече подобни места за срещи между децата и книгите.

Милена Павлова: "Децата и книгите заслужават по-добра среща!" - COOL библиотеки

Лесно ли е осъществяването на такъв проект? Колко време отнема? Какъв е процеса?

Лесно не е, но сговорна дружина планина повдига и Трансформации реализира! За да се осъществи този проект, бяха необходими много търпение, ясен план за действие, екип и хора, с които гледате в една посока и  месеци работа без почивка. Проектът включва голямо въвличане, както на екипа на Spirit Fine Paints и Hub Ahead, така и на партньорите, които допринесоха в различни фази на изпълнението – 3 интериорни студиа, мебелисти, фирма за подови настилки, визуални артисти, издателство и не на последно място училищата. Организационно започнахме подготовка по проекта от пролетта, а лятото беше достатъчно, за да се справим с пълната интериорна трансформация и на трите библиотеки – т.е. около 3 месеца – със сигурност едно много необичайно, но и интересно лято,  в края на което всички бяха много удовлетворени.

Скъпо ли е финансирането на идеята?

Всяка подобна промяна освен желание и ентусиазъм изисква, разбира се, и бюджет... Въпросът обаче не е в това колко пари са похарчени, а в какво са инвестирани. На този проект със Spirit Fine Paints гледаме като на дългосрочна инвестиция в бъдещето. Винаги си струва да инициираш промяна, която да накара днешните дигитални деца да погледнат на книгите и четенето с нови очи.

Доволни ли сте от резултатите? Оправдаха ли очакванията ви?

Един съвременен български писател беше казал, че “Четящият човек е красив човек!”.  И наистина е красиво и много удовлетворяващо да виждаш как с работата си, си вдъхновил повече млади хора да четат и да откриват любопитството си към книгите.

 

Повече информация за COOL библиотеките и за да разберете в кои градове са направени и как изглеждат, вижте тук.