Мистичните гигантски фигури по хълмовете на Англия

  • Мистичните гигантски фигури по хълмовете на Англия
    Мистичните гигантски фигури по хълмовете на Англия
  • Мистичните гигантски фигури по хълмовете на Англия
    Мистичните гигантски фигури по хълмовете на Англия
  • Мистичните гигантски фигури по хълмовете на Англия
    Мистичните гигантски фигури по хълмовете на Англия
  • Мистичните гигантски фигури по хълмовете на Англия
    Мистичните гигантски фигури по хълмовете на Англия
  • Мистичните гигантски фигури по хълмовете на Англия
    Мистичните гигантски фигури по хълмовете на Англия

Докато шофирате в Южна Англия, е добра идея да се оглеждате наляво и надясно по хълмовете около шосето за гигантски бели фигури на коне и хора.

В тази част на Обединеното кралство има много такива „бели забележителности“ - някои на хиляди години, други само на няколкостотин. Повечето са направени като е отстранен най-горният слой на почвата, докато се достигне до долния пласт от бял варовик. Така фигурите се виждат от много голямо разстояние. Всъщност само една от тях е доказано древна – Белият кон в Ъфингтън. След 1800-та година обаче се наблюдава бум на нови подобни гиганти – предимно коне. Някои от изображенията върху хълмовете пък все още остават с неизяснена година на поява.

От всички фигури само две са на човешки фигури – Дългият човек и Грубият човек.

Дългият човек

Дългият човек (Long Man) е близо 70-метрова човешка фигура, очертана на хълма Уиндоувър край Уилмингтън, графство Съсекс. Въпреки, че фигурата е очертана като неестествено издължено човешко тяло, заради наклона изглежда съвсем пропорционална, когато я погледнете от подножието на хълма.

Теориите за появата му са многобройни – според много англичани това е праисторическа фигура, според някои учени е създаден от местен монах през Средновековието, а според други е направен от римляните или от англо-саксонците. В миналото Дългият човек е бил едва забележим само при определена светлина и при много тънка снежна покривка. През 1874 г. обаче фигурата е очертана с жълти тухли. По време на Втората световна война е боядисана в зелено, за да не могат вражеските самолети да я използват за ориентир. След това тухлите са заменени с бетонни блокове, които от време на време се боядисват, за да се виждат от далечно разстояние.

Къде: Дългият човек се намира на около 10 км северозападно от Истбърн, по път А27. Има табела, в подножието на хълма има паркинг, откъдето след кратък преход пеша се стига до фигурата.

Грубият човек

Гигантът Сърн Абас (Cerne Abbas Giant) е също човешка фигура върху хълм, само че този път на гол мъж. Поради отчетливо очертания фалос става известен като Грубия човек. 55-метровият човек държи в дясната си ръка 37-метрова тояга. Той е под по-малък наклон и се вижда сравнително добре от отсрещното възвишение, но най-добре от въздуха.

Нови проучвания показват, че фигурата се е променяла с годините – преди в лявата си ръка гигантът е държал наметка, а в краката му е имало отсечена глава.

Както и при Дългия човек, и тук възрастта и произходът са неизвестни. Една от най-разпространените версии е, че Сърн Абас е всъщност ловец или Херкулес, който често е бил изобразяван с тояга в едната ръка и с кожа от Немейския лъв в другата. Въпреки това най-ранното споменаване на гиганта е от 1694 г., което означава, че вероятно не е много по-древен. Интересна местна легенда разказва, че всъщност на хълма е убит истински великан, чиито очертания се виждат днес.

Къде: Гигантът Сърн се намира в Дорсет, графство Дорчестър. До фигурата има паркинг, но колите пречат на хубавата гледка към него. Всъщност доста по-добре можете да видите гиганта в Google Maps (търсете “cerne abbas giant”).

Белият кон в Ъфингтън

На територията на Великобритания, особено в южните части, има десетки фигури на коне, издълбани в мекия варовик. Повечето от тях са направени след 1800 г. с различни и често неясни цели. Има една обаче, която се отличава сред останалите – белият кон в Ъфингтън (Uffington White Horse), който е на поне 3000 години. Северно от него се простора Долината на белия кон (White Horse Valley). Фигурата е силно стилизирана и с дължина 110 м, но се вижда добре само от въздуха. Най-добър изглед от земята има от околностите на селата Фернам (Fernham), Лонкот (Longcot) и Грейт Коксуел (Great Coxwell) от другата страна на Долината на белия кон. Много сходни изображения на коне има на местни монети преди идването на римляните.

В книгата си "Шапка пълна с небе" Тери Пратчет пише в бележките си за този кон: "Дълъг е 374 стъпки, на няколко хиляди години и е издялан в хълма така, че може да се види само от въздуха". Според Пратчет, това предполага, че а) е направен да се съзерцава от боговете или б) авиацията е измислена доста по-рано, от колкото си мислим, или в) хората са били къде-къде по-високи... 

Къде: Белият кон в Ъфингтън се намира в графство Оксфордшир, на 8 км южно от град Фарингдън. Потърсете в Google Maps “Uffington White Horse, Uffington, Vale of White Horse District, United Kingdom”