Митът за перфектната снимка на камила + пустинен залез

  • Митът за перфектната снимка на камила + пустинен залез
    Митът за перфектната снимка на камила + пустинен залез

Как да направим перфектната класическа романтична снимка с камила на фона на пясъчни дюни по залез слънце, по възможност и с един-двама бедуини наоколо? Отговорът – много трудно.

Това, че виждате такива снимки навсякъде по туристическите пътеводители и сайтовете на хотели в Египет, Тунис, Мароко и Индия, не означава, че и вас ще ви огрее слънцето да блеснете като велик камилски фотограф. Поради няколко причини.

Първо, камилите имат склонността да не са добри фотомодели и обикновено застават ама точно както най не трябва. Ако искате да снимате камилска муцуна, почти сигурно е, че или ще бъдете наплюти, или най-демонстративно ще ви бъде обърната задница, при това на фона на неспирни странни звуци. [Една средна скоба за това как да разберете, че ви очаква близка среща с камилска плюнка – ако забележите, че камилата надига глава, след което се оплезва – плюйте си на петите, защото следващата фаза е изстрелване на плюнка, при това скоростно и надалеч]

Второ, върху камилите почти през цялото време има туристи, което автоматично опорочава вашата автентична снимка с бедуини. Дори и да е по залез и от туриста да се вижда само силует, вероятността той да прилича на бедуински силует не е много голяма.

Дори и да имате късмет и върху вашата камила-модел да няма турист, това ни води към третата пречка – водачът й. В мига, в който насочите фотоапарата си към камилата и сте на крачка от успеха, в кадър внезапно нахлува водачът с ръка, насочена към обектива. Той моментално ви забранява да снимате камилата му освен ако не се качите да се повозите на нея.

Ако все пак вие сте успели да направите перфектната снимка на камили + пустинен залез, значи или сте продали фотографската си душа и сте платили за яздене, или ние ви се възхищаваме безкрайно на изобретателността и ловкостта.