Могилите от молитвени камъни

  • Могилите от молитвени камъни
    Могилите от молитвени камъни

Прословутата мантра, която звучи като „оммм“ е станала сравнително популярна, благодарение на масовата култура. В родината на будизма тя е нещо повече, да не кажем всичко, защото е навсякъде.

Камъните, върху които е изрисувана или гравирана свещената будистка мантра "ом мани падме хум" могат да се видят навсякъде из Тибет и Непал. Особено в Тибет тази мантра може да се види навсякъде – върху флагове, колела, свитъци хартия или върху сгради.

36306

Също така, мантрата е изрисувана на камъни и скали, понякога в ярки цветове. Те са наричани камъни Мани или "скъпоценни камъни" и са натрупвани на купчини близо до манастири, села, по пътища, близо до реки.

36307

Гравирането на такива камъни се счита за форма на медитация. С това се занимават монаси и селяни, които после ги трупат на уголемяващи се с времето могили. Най-голямата такава е купичната в Шиншай в Тибет - дълга е 300 метра, широка е 80 метра и е висока 4 метра. Тя се състои от около 2 милиарда камъка Мани, който са били оставяни там в продължение на 200 години.

36310

Такива камъни могат да се видят в съседните държави като Непал, Бутан и Индия, където будизмът също се практикува. Някои от тях са във формата на плочки.  

36308