Морето, което всъщност е езеро

  • Морето, което всъщност е езеро
    Морето, което всъщност е езеро

Каспийско море е смятано за най-голямото езеро на земята, тъй като то не се отича никъде, не излива водите си и ги държи само за себе си.

Наричат го море, заради огромните му размери – то обхваща площ от около 371 000 кв. км, но въпреки това, колкото и странно да ви звучи, по същността си  този воден басейн е езеро.

Интересен факт е, че солените му води мият бреговете на 5 държави - РусияКазахстанТуркменистанИран и Азербайджан, и може да се каже, че се намира между два различни свята – европейския и азиатския.

Морето, което всъщност е езеро
Снимка: pixabay

Специфичното за Каспийско море е, че прогресивно намалява размера си. В миналото е било доста по-голямо – около 442 000 кв. км, а тенденцията е да става все по-малко, вероятно от изпаренията на солената вода. Въпреки това обаче площта на все още се равнява на няколко европейски държави, взети заедно.

Името на това огромно езеро произлиза от народа каспий, обитавал някога югозападния му бряг. Още през IX в. пр. н. e. жители на робовладелската държава Урарту го споменавали като Хирканско море, древните гърци го наричали Маре Хирканум, руските летописци – Хвалинско море, а сега понякога е просто Каспий. 

Твърди се, че Каспийско море се е формирало като воден басейн преди 500 млн. години – още през времето на палеозойската ера, като част от океана Тетис, който по онова време е опасвал цялото земно кълбо. Учените смятат, че Каспийско море се е родило заедно с още два свои близнака – Черно море и Дакийски басейн, който се явява днешното течение на река Дунав.

Друг интересен факт е, че Каспийско море се оказва едно от най-големите находища на нефт и природен газ, които имат органичен произход. Още от времето на Александър Македонски районът е известен като източник за направата на знаменития гръцки огънОсвен че Каспийско море е богато на нефт, според учени природните газове там са абсолютно навсякъде.