Мостът Понте Векио – вековната история на Флоренция

  • Мостът Понте Векио – вековната история на Флоренция
    Мостът Понте Векио – вековната история на Флоренция

В Средновековието не е било нещо странно по големите мостове да има различни постройки. По тях са се издигали параклиси, магазини и кули. Най-добрият пример за такъв мост е Понте Векио над река Арно във Флоренция.

Понте Векио (Стар мост) е мост с история, която започва още от римско време. По-късно конструкцията от дърво и камък на два пъти е разрушена от наводнения, преди тя да бъде проектирана от известният италиански архитект и художник Тадео Гади.

Когато местните се убедили, че мостът е стабилен, той се превърнал в оживено търговско средище за месари, рибари и кожари.

Проблемът бил, че Понте Векио е свързвал кметството с двореца на управляващата тогава фамилия Медичи, а смрадта и боклукът от моста въобще не им се нравила. Затова, властите изгонили месарите, рибарите и кожарите, и на тяхно място дошли бижутери.

34459

През 15-и век магазините, които са били под наем на Понте Векио, са били продадени на частни собственици и те са започнали да издигат допълнителни тераси и помещения към постройките на моста, които стърчали над водата. Това продължило два века и до голяма степен определило колоритния вид на Понте Векио.

С вековете мостът се сдобил с толкова култов статут, че дори бил пощаден от нацистите по времето на Втората световна война. При отстъплението си към Германия в края на войната, те взривявали всички мостове след себе си, за да забавят армиите на Съюзниците, а единствено Понте Векио бил пощаден. Вместо да го унищожат, германците взривили сградите от двата му края.

Днес повечето магазини на Понте Векио все още са бижутерийни, а останалите помещения са арт студия и магазини за сувенири. Интересното е, че над Арно има шест моста, но Понте Векио е единственият, по който преминаването с кола е забранено. Просто по него има твърде много хора по цял ден, за да има възможност за каквото и да било автомобилно движение.

*

Открийте още забележителности във Флоренция.

Прочетете още за забележителностите в Тоскана.