Моят екскурзовод, бездомникът

  • Моят екскурзовод, бездомникът
    Моят екскурзовод, бездомникът

Колкото повече минават годините, толкова повече туристите стават жадни за „истински“ изживявания на местата, които посещават, и все повече избягват специално създадените туристически атракции. Вече няколко дестинации в Европа и САЩ предлагат една необикновена туристическа обиколка – с екскурзовод бездомник. Така виждате не само главните забележителности, но и тъмната страна на града. Или „истинската“, ако предпочитате.

В някои от градовете обиколката е съсредоточена изцяло върху живота на бездомните хора, а в други преминава и през туристическите атракции. Обикновено екскурзоводите са бездомници (или доскоро са били такива), а средствата, набрани от туровете, отиват за подкрепа на крайно бедни и нуждаещи се хора.

Както можете да предположите, тези обиколки не са никак жизнерадостни. Те са провокативни, понякога и разстройващи – какъвто е животът.

„Повечето хора странят от бездомниците. Но аз ще ви разведа, за да видите как наистина стоят нещата“, казва Милтън, бездомник-гид в изключително бедния квартал Тендерлойн в Сан Франциско.

Разбира се, съществуването на подобни обиколки, поставя редица въпроси – по-добре ли е да похарчите парите си по този начин? Вашите пари наистина ли отиват при хората, които имат нужда от тях?

Едно е сигурно обаче - че тези турове осветяват места, които досега са оставали в сянка. В обиколка с бездомник можете да се включите в Лондон, Сан Франциско, Прага и други.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук!