Музеи за играчки по света, които да посетитe

  • Музеи за играчки по света, които да посетитe
    Музеи за играчки по света, които да посетитe

Днес повечето музеи обръщат внимание на децата, но има и специални, където и попорастналите с радост се връщат в детството. Все повече музеи са посветени на индустрията на детски играчки и интересното е, че началото на всички е поставено от частни колекционери.

Не можем да изброим всички музеи на играчките по света, но една малка част са следните:

Музей на играчките в Пражкия замък – освен класически дървени и тенекиени играчки, кукли с дрехи, гардероби, къщи, роботи, каляски, колички, влакове, самолети... музеят разполага и с ценна колекция от ветропоказателни въртележки. Всичко с внимание и към най-малкия детайл.

Музеят на играчките в град Фигерес, Испания – това е родното място на Салвадор Дали, поради което историята на художника е отразена и в него. Освен това могат да се видят играчките на малчуганите отпреди 10, 20, 50, 100... 2000 години.

Музей на играчките и механизираните кукли във Верду, Испания се намира в стара фамилна сграда, построена през XV век. На три етажа са експонирани над 1000 механизирани кукли, панаирджийски атракции, велосипеди, тротинетки, игрални маси, афиши и други.

Музеят на играчките в Брюксел

35025

Началото му е поставено от частна колекция, първоначално обикаляла като временна изложба на различни места. Открит е официално в своя сграда през 1990 г. и фондът му разполага с хиляди играчки, игри, сглобяеми къщи и пъзели, модели на кораби, самолети и влакове, колички, фигурки на животни и много други, експонирани в 160 витрини. Всяка първа неделя от месеца работи безплатно.

Музеят на играчките в Колмар, Франция е посветен на играчките и влакчетата. В основата стои частната колекция на художника Жорж Тренко, открита в началото на 90-те години. Общината в Колмар решава да създаде музей на играчките, като за целта е използвана сградата на някогашно кино.

Замъкът-музей на Шарл Перо (близо до Париж, Франция) представя седем от неговите приказки – дори и чрез восъчни фигури, а в огромния парк децата могат да се забавляват в зеления лабиринт и да търсят съкровища. Намира се в замъка Бретьой, на 35 км от Париж Повече информация тук.

Музeят на Астрид Линдгрен (Юнибакен) - друг детски музей, посветен на приказното творчество, разположен на остров Юргорден, Стокхолм (Швеция). Там се намират и покривът на Карлсон, и домът на Пипи Дългото чорапче. Във всички къщи има истински малки съдове, малки мебели, малки дрехи, които могат да се пипат и дори да се играе с тях.

35033

Но най-забележителното нещо е приказният влак, с който се пътешества през всички приказки на Астрид Линдгрен – по релси или по въздух. Това пътуване ще ви запознае с незабравимите герои и техните истории (които могат да бъдат разказани на 12 езика) и ще завърши във Вила Вилекула, където можете да дивеете до насита, да яздите коня на Пипи, да играете в кухнята и какво ли още не.

Музеят на играчките в Стокхолм се помещава в сградата на Музея на транспорта и една от забележителните му колекции е посветена на влакчетата. Музеят представя предимно играчки от ХХ век с акцент върху механизираните играчки. Специално място заема и колекцията, свързана с Мики Маус.

В Музея на детството – Великобритания, Лондон са изложени над 20 000 предмета, свързани с детството: порцеланови, дървени и восъчни кукли, играчки от всякакъв вид, размер и цвят, като най-старият е на повече от 3000 години. Но най-важното е, че те не само могат да бъдат разгледани, но и да се играе с тях. Гордост за музея е залата, в която са събрани оръдия за наказание, използвани в едновремешните училища: пръчки, камшици и др. подобни. Нито един родител не пропуска да демонстрира нагледно на детето си колко му е провървяло с родителите и учителите. Повече информация тук.

ZOOM е детски музей в Австрия, ориентиран към изкуството, който се е превърнал в център на взаимодействие между деца и артисти. Художници работят с децата по теми, свързани с науката, всекидневната култура, социология, философия и, разбира се, изкуствата.

35034

Художници и учени си сътрудничат в разработването на програмите, предлагани от ZOOM. Музеят е пълен с оригинални и закачливи идеи.

Музеят на играчките в Залцбург събира най-голямата колекция в Австрия на европейски играчки от последните 250 години. Музеят се помещава в някогашна болница и се твърди, че сградата притежава най-красивия ренесансов двор в Залцбург. Музеят пази богата колекция от исторически музикални инструменти от последните четири века. Сред тях са и едно пиано, на което е свирил Моцарт и клавикорд, собственост на сестра му Нанерл.

Най-големият музей за електронни игри (The Strong) е в САЩ и е посветен на историята и проучване на играта – роля, учене и развитие на човека и начините, по които играта влияе на световната културна история. Повече информация тук.

35035

Денвърският музей за миниатюри, кукли и играчки (DMMDT) е основан от обикновени хора и художници на миниатюрни кукли. В началото музеят успява да се изгради на доброволчески начала и без платен персонал, като все още се набляга на активното участие на обществеността в Денвър.

В Института за артистични кукли в Канзас сити могат не само да се видят марионетки, кукли и куклени герои, но има и работилница, където всеки посетител може сам да си изработи кукла. Целта на този институт за куклен театър е "опазване и популяризиране на кукловодство чрез образование и забавления за всички възрасти." Тук местни, национални или международни кукловоди представят куклен театър с марионетки, кукли, куклосенки и други уникални форми.

Музеят на играчките на Ню Йорк пътува с мисията да образова обществото за значението на куклите и играчките в нашата култура и история. Освен експонати, музеят има и театрална трупа от световна класа.

Музеят на милион играчки в град Аютая, Тайланд е дело на 55-годишния преподавател и илюстратор на детски играчки Крик Юнпун. В музея са събрани повече от милион кукли и играчки на стотици години, направени от дърво, глина, олово, цинк, целулоид, желязо и пластмаса.

Музеят в Ню Делхи Шанкар е дом на кукли от цял свят – има най-голямата колекция ако не в света, то поне в Индия. Тук посетителите могат да видят кукли от 85 европейски, азиатски, африкански страни и Близкия изток, общо около 7000 експоната.

Музеят на играчката в Истанбул се помещава в историческа къща и е дом на най-любимите примери от историята на играчките – представя и свързани с важни за човечеството събития, като достигането на Луната и индустриалната революция.

35036

Основан от поет и проектиран от сценографичен художник, този музей е ориентиран към семейството и прекарване на времето заедно. Повече информация тук.

Куклите в България - Във Варна в Кукления театър има Музей на театралната кукла - с над 130 експоната, изготвени по различна технология и с различен стил, като са проследени тенденциите в развитието на българската куклена сценография. Със своя ценностен подход към куклата се отличава и Врачанският музей с експозицията "Кукленият свят на детето от края на ХІХ и началото на ХХ век" (в двора на Етнографския музей), резултат от дългогодишна изследователска дейност. А в центъра на София в сграда-паметник на архитектурата над 2000 кукли живеят в Музея на куклите.