Музеят 11 септември в Ню Йорк отваря врати

  • Музеят 11 септември в Ню Йорк отваря врати
    Музеят 11 септември в Ню Йорк отваря врати

Близо 13 години, след като кулите-близнаци на Световния търговски център в Ню Йорк бяха унищожени при терористичен акт, на мястото на трагедията врати отваря музеят, посветен на 11 септември 2001 г.

При атаката близо 3000 души губят живота си, а стотици други са ранени.

Посетителите на мемориалния комплекс влизат през стъклен павилион, в който е запазена част от стоманената конструкция, посрещнала удара на самолетите.

В музея могат да се видят също така полуразрушените стълби, по които са бягали ужасените хора, изгорелите пожарни коли, както и лични вещи и снимки на загиналите.

В специална зала са подредени снимките на всяка една от жертвите на атентата, като това не са просто портрети, а кадри от живота на тези хора – баща, който учи сина си да играе бейзбол, сватбени фотографии...

„Тук не става въпрос за това как тези хора са загинали, а какви са били те приживе“, споделя директорът на музея Алис Грийнуолд. „Това е музей за хората и техните истории“.

Самият музей се намира на точното място, където са се издигали кулите-близнаци.

И въпреки че мемориалът е с огромна площ (над 10 000 кв.м), има една много малка част от него, която предизвиква огромни дискусии – експонатите, свързани със самите терористи. Най-разпространени са критиките по отношение на това, че не се прави достатъчно ясно разграничение между „Ал Кайда“ и ислям.

Музеят в памет на жертвите на атентата от 11 септември 2001 г. отваря врати на 21 май 2014 г. Повече информация тук.

Ако вече ви се ходи в САЩ, вижте и най-добрите екскурзии до САЩ.