Музеят на проституцията в Амстердам

  • Музеят на проституцията в Амстердам
    Музеят на проституцията в Амстердам

Едно от интересните места, които може да посетите в квартала на червените фенери в Амстердам е Музеят на проституцията.

Целта на създателите му е да привлекат туристи, които винаги са се чудили какъв е животът на хората от другата страна на витрините с червените фенери – как живеят и какво се случва в техния свят. 

Той се намира на доста емблематично място – между два известни публични дома с изглед към канала с лодките. Мястото обаче не се фокусира върху сексуалното изживяване, както Музея на секса и Музея на еротиката.

В него на голям екран се показва как жена прави стриптийз. След това посетителите се запознават с другата страна на проституцията: жени със семейства и тяхното ежедневие. Изложбите показват как модата и отношението в най-старата професия се променят през вековете.

Посетителите могат да видят и различни „оръдия на труда” – кондоми, лубриканти и секс играчки.

Проституцията в Холандия е легализирана от 2000 г. В момента около и към днешна дата хиляди работят в тази сфера в Амстердам. Около 3/4 от жените в тази сфера идват от държави с ниски доходи, основно от Източна Европа, по данни на общината в Амстердам. Те заплащат 150 евро, за да наемат една от 409-те витрини в Амстердам, като всяка разполага със стол и легло в задната част.

Много от жените работят по 11 часа дневно, 6 дни в седмицата, а едно посещение при проститутка продължава около 10-ина минути.

Музеят изобразява практиките на робството, доминацията, садомазохизма, но също така разполага и с „луксозни” стаи с огледални тавани, легло, осветено отдолу и вана с бутилка шампанско. За контраст, има и една малка стая с единично легло, което е използвано от полска проститутка, когато не приема клиенти.