На 16 декември откриват зимния туристически сезон в Банско

  • На 16 декември откриват зимния туристически сезон в Банско
    На 16 декември откриват зимния туристически сезон в Банско

Туристическият бизнес в Банско е готов за старта на предстоящия зимен сезон, като ще направим всичко възможно, а и браншът има готовност, да поеме предизвикателствата, каза в интервю за БТА председателят на Съюза на туристическия бизнес в Банско Малин Бистрин. 

Предвид благоприятната прогноза за снеговалеж още в края на тази седмица, снегът ще започне сезона, допълни Бистрин. Официалното откриване на сезона в Банско е на 16 декември, но при наличие на сняг, неофициалният старт на сезона е възможно да бъде по-рано.

Планинският курорт очаква гости още в началото на декември, а традиционно за празника на студентите - 8 декември, градът ще бъде пълен с посетители. Това са български студенти, но ще има и турски, гръцки, тъй като Банско и региона става изключително атрактивен за тях, посочи Малин Бистрин. С "приятна изненада" вървят и записванията за коледните и новогодишни празници.

Традиционно най-голям дял от посетителите са българските туристи, но интересът от балканските страни се увеличава осезаемо, обобщи Бистрин. По думите му в момента, в който са отпаднали резервациите от Израел, рекламата е насочена към скандинавския пазар, където бранша очаква да се надгради интересът към зимните ни курорти. "Специално регион Банско няма пропусната борса и участваме с тази цел - да се говори за Банско и региона. Имахме среща и с колегите от Сандански, с които правим общи туристически продукти, с което да може туристите да посетят не само Банско, но и да пият вино, да се забавляват и да имат една пълноценна почивка", каза още Бистрин.

В календара на концесионера на ски зона Банско официалното откриване на зимния сезон е на 16 декември, но оттам обявиха, че кабинковият лифт ще работи в дните 2-ри, 3-ти, 8-и, 9-ти и 10-ти декември. На официалния сайт на "Юлен" АД е посочено, че през лятото на тази година концесионерът е направил инвестиция, за да усъвършенства инсталацията за технологичен сняг по дължината на целия ски път. Това позволява при благоприятни условия (температура под минус два градуса и ниска влажност на въздуха) той да бъде заснежен в рамките само на 72 часа. За предстоящия зимен сезон са закупени и две нови, модерни снегоутъпкващи машини, които ще спомогнат за поддръжката на пистите на световно ниво, съобщава още фирмата концесионер.

Във връзка с предстоящия зимен сезон, по инициатива на кмета на Банско Стойчо Баненски, в планинския град е проведена работна среща във връзка с осигуряване безопасността и реда през предстоящия зимен туристически сезон в общините Банско и Разлог.

Целта на срещата е да се създаде организация и координация на съвместната работа на общинските власти в Банско и Разлог с органите на реда през зимните месеци, когато се очаква в курортните селища и зони в Разложката котловина да пристигнат хиляди български и чуждестранни туристи, съобщиха от пресцентъра на Община Банско. През новия зимен туристически сезон в Банско отново ще има международни патрули от полицаи от България, Румъния и Гърция. Те ще оказват съдействие и на територията на община Разлог, съобщиха още от пресцентъра.