На какво може да ни научи остров Лунди за спасяването на планетата?

  • На какво може да ни научи остров Лунди за спасяването на планетата?
    На какво може да ни научи остров Лунди за спасяването на планетата?

Закотвен на 19 км от брега на Югозападна Англия, остров Лунди е мъничък, красив и отдалечен. Но посещението тук ви оставя с по-широка визия за по-устойчив свят.

Опазването е от основно значение за съвременната история на Лунди и чрез успехите му в екотуризма, използването на възобновяеми енергийни източници и преминаването му към това да спрем всекидневната употреба на пластмаса, можем да научим повече за отговорния живот и пътуването. Туристическият сезон на Лунди продължава от пролетта до есента, с поне три плавания седмично от 31 март до края на октомври.

Самото плаване за Лунди се чувства като приключение. В северните пристанища на Девън, Ilfracombe и Biddeford, вие се качвате на MS Oldenburg - кораб за доставки през 1950-те години, покрит с месинг и дърво. Около два часа из често бушуващите морета ще се почувствате заредени с истински приключенски дух. 

Добре дошли на остров Лунди. В околните води бяха въведени практики за опазване на водите, а на сушата проектите за биологично разнообразие защитават всичко от пуфини до растения. Тук звездите блестят в мастиленото небе, незасегнато от уличното осветление, пейзажът е неопетнен от пътища, а надзирателите водят устойчиви сафарита за гмуркане с шнорхел. Това е истинско бягство от всичко, което ви помага да се отпуснете и да се заредите и ни подарява еко почивка и спомени, които да вземем у дома.

На какво може да ни научи остров Лунди за спасяването на планетата?
Снимка: wikimedia

Филантропски настроеният бизнесмен Джак Хейуърд, загрижен за това, че островът може да бъде развит погрешно и застроен, го купува и го дава на Националния фонд през 1969 г. Управлението е възложено на Landmark Trust, който подновява 50-годишния лизинг през септември 2019 г., за да продължи да се грижи за мястото. С действията, предприети през последните пет десетилетия, Лунди се превърна в едно от най-важните убежища на дивата природа на Великобритания.

На какво може да ни научи остров Лунди за спасяването на планетата?
Снимка: wikimedia

Морски живот

Що се отнася до спасяването на видове, Лунди е нещо като пионер. Моретата около тези скалисти брегове са защитени от десетилетия и са дом на първия морски природен резерват във Великобритания. Островът също така е морска природозащитна зона и резерват, където риболовът, изхвърлянето на отпадъци и строителството са забранени. Резултатът е невероятно разнообразие от морски живот сред пясъчни брегове, рифове, гори от водорасли и пещери на Ланди.

Плуването или гмуркането може да ви срещне с акули, омари и един от 200-те сиви тюлена на острова. Можете да откриете повече, като резервирате в един от сафаритата за шнорхел (15 паунда), които се провеждат редовно през лятото. 

На какво може да ни научи остров Лунди за спасяването на планетата?
Снимка: wikimedia

Птичи живот

Лунди сега е дом на най-голямата колония на морски птици в югозападната част на Англия. Това е огромен обрат от 2002 г., когато местната популация на морски птици е спаднала до тревожно ниски нива. Това предизвиква проект за възстановяване на морските птици. Резултатът? На острова има над 21 000 птици. Което означава, че крайбрежната разходка тук ще ви натъкне на различни и интересни видове.

Запазване

Мерките за опазване, които помагат да се защитят 330 различни растителни вида на острова, дават резултат и все още можете да се разхождате до скалите, задушени от ярко жълтите цветя на Лунди - вид, който расте само тук. Също така ще забележите редки гъби и папрати, както и животни, които са били въведени на острова, като елени Sika, овце Soay, диви кози и диви понита. 

Екотуризъм

В такава зрелищна обстановка няма телевизори, радиостанции или телефони. Сигналът на мобилния телефон е рядко срещан, но можете да се изкачвате, да плувате, каяк, гмуркане, шнорхел, наблюдение на птици и екскурзия до насита. Посетителите са поканени на редовните почиствания на плажа и се настаняват в механа Marisco  - единствената кръчма на острова и центърът на местния живот - могат да ви видят, като разглеждате пътеводителите на дивата природа и растенията на острова. 

Устойчив живот

Без пътища и само гранитни писти, Лунди няма автомобили. Всъщност общият брой на превозните средства представлява три трактора, багер, три мотора, пожарна кола и бъги на бреговата охрана. Лунди има малко целогодишно, постоянно население от 28 души, така че годишният брой посетители от около 20 000 поставя търсене на сравнително малко ресурси.

Създадена е здрава система за рециклиране, отпадъчното растително масло се превръща в биогориво и свинете на острова ядат всякакви растителни отпадъци от механа „Мариско“. Механата е единствената сграда, която има светлини след полунощ, което помага да се запазят онези известни тъмни небесни улици на Лунди. 

Surfers Against Sewage присъдиха на Lundy Island Plastic Free Community „одобрен статус“ през ноември 2019 г. като признание за усилията на острова за намаляване на пластмасите за еднократна употреба. Посетителите се молят да не внасят никакви пластмаси или да извозват пластмасовите си отпадъци. И тази година донесе голям пробив - обновената пречиствателна станция за дъждовна вода означава, че Lundy вече е самодостатъчна и вече не трябва да доставя 32 000 пластмасови бутилки вода всяка година. Това е промяна на играта за остров, където благотворителната организация, която е новаторска в областта на опазването в продължение на пет десетилетия, е подписала поредния 50-годишен договор за управление. Отдалечен, без пътища, богат на птици остров, където вдъхновението за устойчивост и защита на видовете са най-добрите сувенири.