На кое място е България в класацията за най-добрите страни в света?

  • На кое място е България в класацията за най-добрите страни в света?
    На кое място е България в класацията за най-добрите страни в света?

Може и да се изненадате, но България се нареди на 11-о място в класацията Good Country Index.

За нейното изготвяне са били използвани данни от 35 световни организации, включително ООН и Световната Банка, на базата, на които е бил определен приносът на отделните държавите за общото благополучие на човечеството спрямо техните възможности (например БВП, население и др.)

Класацията за 2018 г. включва общо 153 страни, подредени според световния им принос в 8 категории – „Наука и технологии“, „Култура“, „Мир и международна сигурност“, „Световен ред“, „Планета и климат“, „Просперитет и равенство“ и „Здравеопазване“.

Страната ни се представя най-добре в категориите ,,Наука и технологии“, „Мир и международна сигурност“ и „Планета и климат“, където заема съответно 11-о, 15-о и 11-о място. Най-лошо е класирането ни в категория „Просперитет и равенство“ – 49-о място.

На кое място е България в класацията за най-добрите страни в света?

Списъкът е оглавен от Финландия, която заема 2-ро място в „Просперитет и равенство“ и 6-то в „Планета и климат“. След нея се нареждат Ирландия, Швеция, Германия и Дания. Топ 10 допълват Швейцария, Норвегия, Франция, Испания и Канада. В топ 20 има общо 17 европейски страни.

Сред нашите съседки Република Македония е на 25-о място, следвана от Румъния на 32-ро, Гърция на 42-ро, Сърбия на 48-о и Турция на 57-о място. При големите световни икономики впечатление правят Великобритания, която заема 15-о място, Италия, която се нарежда на 19-о, следвана от Япония на 24-то, САЩ на 40-о, Русия на 41-во и Китай на 59-о място.

Това е четвъртото издание на, стартиралата през 2014 г., класация. Тогава шампион става Ирландия, последвана от Швеция през 2016 г. и Холандия през 2017 г.

Последните места в класацията заемат Ирак, Либия и Йемен