На море с родителите

  • На море с родителите
    На море с родителите

"На море с родители" – синоним на щастие, когато сте на пет; абсурдно понятие, когато сте на петнайсет. Когато обаче сте на четвърт век, нещата са много по-комплексни, интересни и дори забавни.

Както всяко пътешестие, и това с родителите невинаги започва гладко. Най-вероятно и вие отдавна вече не живеете в семейното знездо и сте отвикнали от малките и странни родителски привички. Вече сте самостоятелни и отдавна никой не ви е казвал как е по-добре да си сгъвате дрехите и да си носите косата. Но не бързайте да зачеркнете тези дни от календара си като загубени - почивката с родители може да има много положителни страни.

1. Като начало, ваканцията с родителите ви дава възможност да се почувствате отново безгрижни, както когато сте били деца. Сега е точното време да правите безразсъдните неща, които ви носят радост, без да мислите какво биха си казали хората или пък дали вече не сте големи за това. С други думи, сега можете да ядете сладолед без да мислите за калориите и техния еквивалент в обиколки на стадиона. Сега можете да прекарате следобеда в строене на пясъчен замък без да мислите за вредните слънчеви лъчи.

2. „На море с нашите“ също така е страхотен начин да прекарате няколко дни нашироко: да се храните в ресторант, а не да отваряте консерви; да отседнете в апартамент на метри от плажа, а не да вървите километри от хостела до плажната ивица.

3. Сега да оставим настрана комфорта. Това е перфекният момент, не защото сме сити и спокойни, а защото сме с родителите си. Те са хората, които ни обичат най-много и които ние пренебрегваме най-често. Те са компасът, който често ни показва, че сме изгубили идея за посоката и ни насочва накъде да тръгнем.

Хубавото си е хубаво, но няма как да не кажем по някоя дума и за минусите на този вид почивка.

1. Първо и много съществено е, че се научавате да живеете живот, който не ви принадлежи. Студентският бюджет не включва вносен алкохол, хотелски услуги и ресторанти. Той се състои по-скоро от картофки със сирене, евтина бира и палатки. Затова внимание: на първо време разликата е силно осезаема и има риск да се почувствате като туземец пред порция със стриди по венециасе.

2. Друг минус е фактът, че вие винаги ще останете малките деца на родителите си. Майка ми винаги казва, че когато си затвори очите, ме вижда с костюмче на Мики Маус и с два паднали предни зъба, а не като зрял човек, какъвто се стремя да бъда. Фактът, че от години си плащате сами сметките за тока няма да спре родителите ви да ви дават съвети, които не искате да слушате, и да преправят всичко, което направите

След като изредих положителните и отрицателните страни, е време за равносметка. И тя е: ако имате възможност, купете билет за вас и вашите родители и събирайте багажа. Но не забравяйте да сложите в куфара малко търпение, защото ще ви потрябва. Така не само ще ги зарадвате, но ще опознаете по-добре и тях, и себе си. Защото те не са единствено хората, които са ви отгледали, те са интересни личности с богат житейски опит и ако имате очите да го видите, можете да научите много от тях. Освен това можете да им покажете, че оценявате всичо, което са направили за вас, и да им благодарите, защото без тях нямаше да станете това, което сте днес.