На живо от Международната космическа станция

  • На живо от Международната космическа станция
    На живо от Международната космическа станция

Вероятно всяко дете е имало период, в който е искало да стане космонавт. И макар за повечето деца това да си остава нереализирана мечта, от НАСА имат приятна изненада за всички любопитни земляни – 24-часово видео на живо от Международната космическа станция. Гледка на въртящата се планета, каквато обикновено само астронавтите имат честта да наблюдават.

Наскоро на Международната космическа станция бяха монтирани четири камери, които предават кадри с HD качество. Тъй като камерите са чувствителни уреди, които не биха издържали на екстремните условия в открития космос, са монтирани в специални кутии (с постоянна температура и сух азот) от външната страна на станцията.

Записите се изпращат до Земята и се преформатират, след което се излъчват на сайта на НАСА.

Ако на екрана се вижда само черно – в този момент Международната космическа станция е от тъмната страна на Земята. Ако се вижда сиво – това е момент на превключване от една камера на друга. Ако няма сигнал от космоса, от НАСА препоръчват посетителите да се върнат отново след около 30 минути.

Ако имате достатъчно време да наблюдавате въртящата се Земя, можете да наблюдавате изгрев или залез на всеки 45 минути.

В определени моменти камерите предават и на живо от вътрешността на Международната космическа станция и живота на астронавти, които работят там.