Наближава нощта за сбъдване на желания

  • Наближава нощта за сбъдване на желания
    Наближава нощта за сбъдване на желания

Има една нощ в годината, когато човек може само да си лежи под небето и да си пожелава

На 11 срещу 12 август си намислете желание и бъдете готови то да се сбъдне. Само не затваряйте очи, защото ще пропуснете най-важната част – да видите падаща звезда, която ще се погрижи за това. Това е нощта, в която нощното небе над главите ни ще се изпълни със стотици падащи звезди (или метеори, ако трябва да сме точни). Причината е ежегодният метеорен дъжд, наречен Персеиди.


Наричат се Персеиди, защото на фона на небето изглеждат сякаш идват от съзвездието Персей. В страните от Западна Европа пък са известни като Сълзите на Свети Лаврентий, защото нощта на максимума на Персеидите съвпада с празника на Свети Лаврентий в католическия календар. А всъщност падащите звезди, които виждаме в небето, са части от кометата Суифт-Тътъл.

Обикновено могат да бъдат наблюдавани от края на юли до края на август, като пикът е около 12 август (тази година 11 срещу 12 август). Тазгодишният звездопад ще е 5 пъти по-ярък от миналогодишния и ще достигне до 500 метеора в час. В нощта на 11 август лунната светлина ще засенчва Персеидите, но луната ще залезе около 1:09 часа българско време на 12 август. Така след залеза ѝ ще бъде перфектното време да наблюдавате метеорния дъжд.

Най-много Персеидите са се виждали през август 1992 г., когато кометата Суифт-Тътъл е била най-близо до Слънцето. Тъй като през следващите години ще се отдалечава, с всяка изминала година Персеидите ще се виждат все по-малко.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ: 10 места в България, на които се сбъдват желания