Нагоре към Асеновата крепост

  • Нагоре към Асеновата крепост
    Нагоре към Асеновата крепост
  • Нагоре към Асеновата крепост
    Нагоре към Асеновата крепост

Ако тълпите туристи ви подлудяват, но искате да се разходите до някое спокойно място, което е хем в планината, хем не много далече от града, пък и история не му липсва, имате нужда от разходка до Асеновата крепост.

Безспорно Асеновата крепост е нависоко и не са малцина тези, които се отказват да се изкачат до върха й. Усилието обаче си заслужава, а затова свидетелстват усмивките по лицата на слизащите.

Един от най-приятните маршрути е през града. Забравете за колата, паркирайте я някъде в Асеновград, въоръжете се със сандвичи, ядки, шоколади и следвайте табелите.

Къщите постепенно свършват и пред вас се открива прохладна, горска пътека, която нито е много стръмна, нито пък изморителна. Ако все пак усетите умора, винаги можете да поседнете на някоя поляна, да похапнете сладко и да се освежите с бистра вода от някоя от многобройните чешми по пътя. Високи дървета ви предпазват от жаркото слънце, а сенчести беседки ви подканят да се излегнете и насладите на тишината. Внимавайте само да не заспите и да не се събудите чак по тъмно.

Преходът е кратък, не повече от час, а крепостта сякаш изневиделица се показва зад дърветата. Още няколко стъпала и вече се разхождате из вътрешността й или пък надничате през бойниците й подобно на средновековен войн. В самия център на крепостта се издига църквата „Св. Богородица Петричка“, която е и най-добре запазената част. Тук е и мястото, откъдето можете да си купите сувенир или да си сложете печат в книжката с 100 национални туристически обекта.

Крепостта носи името на цар Иван Асен II, защото той прави по-сериозните архитектурни и укрепителни промени тук. Според повечето историци крепостта е била построена доста по-рано - през втората половина на девети век. Първоначалната й цел е била да свързва Пловдив с Беломорието. Ролята й е била главно стратегическа, като многократно е била превземана и често сменяла господарите си.

 

Тази статия ви хареса? Присъединете се към Peika.bg и във Facebook, за да не пропуснете нито една идея за близки и далечни маршрути!