Националният парк Йосемити вдъхва страхопочитание и благоговение

  • Националният парк Йосемити вдъхва страхопочитание и благоговение
    Националният парк Йосемити вдъхва страхопочитание и благоговение

Националният парк Йосемити вдъхва чувство на страхопочитание и благоговение - четири милиона посетители се отправят към третия най-стар национален парк в страната годишно. 

Националният парк е разположен в окръзите Марипоса и Туолъми, САЩ, на изток от Сан Франциско. Паркът заема територия от около 3030 кв.км и се простира по западните склонове на планинската верига Сиера Невада.

Йосемити опазва девствени алпийски и субалпийски екосистеми, три гори с гигантска секвоя и едни от най-високите в света водопади. 

Националният парк Йосемити вдъхва страхопочитание и благоговение
Снимка: pixabay

Паркът е създаден с цел съхранение на ресурсите, които допринасят за неговата уникалност и привлекателност. Конгресът на САЩ признава важността на съхраняването на този голям парк за радост на бъдещите поколения. От геологична гледна точка Йосемити представлява зрелищна колекция от различни геологични образувания. В него се намира най-голямата концентрация на гранитни куполи в света и най-големият в света гранитен монолит на открито.

Националният парк Йосемити вдъхва страхопочитание и благоговение
Снимка: pixabay

Представете си как се разхождате по една красива и безкрайна поляна, оградена от огромни скали и изведнъж стигате до брега на невероятно езеро, чиято повърхност е като огледало. В него плуват различни видове малки и големи рибки. Оглеждате се около вас и не виждате хора, тъй като езерото е толкова голямо, че хората, които са застанали на другия му бряг няма как да се видят. Това не е гледка от някои филм за дивата природа, а националният парк Йосемити.

Националният парк Йосемити вдъхва страхопочитание и благоговение
Снимка: pixabay

Самият създател за парка пише за него: „Никой храм, направен с ръце, не може да се сравни с Йосемити“. 

Повечето от природните атракции на парка са станали икони на американския пейзаж, обезсмъртени от фотографите на Ансел Адамс.

Великолепните водопади Йосемити са най-високите на континента със своите 739 метра. Каскадата – разделена на Горен Йосемитски водопад (436 м), средни каскади (206 м) и Долен Йосемитски водопад (98 м) – е най-впечатляваща през пролетта и ранното лято, но пресъхва до тънка струйка в края на лятото. Туризмът е любимо занимание в парка, с 1280 км маршрути, които могат да бъдат изминати с кон, муле или пеша.

Най-величествената част от парка обаче са ливадите Уолъми и високопланинските терени. През лятото на тези места е пълно с живот. Поради краткия летен сезон, растения и животни се възползват максимално от топлите дни за растеж, репродукция и трупане на хранителни запаси, преди да започне дългата и студена зима. 

Гората Марипоса, намираща се на 56 км южно от долината Йосемити, е най-голямата от трите гори с гигантски секвои в Йосемити. 

Горите Туолъми и Мърсед са близо до местността Крейн Флет. Въпреки заплахата от страна на човека, тези огромни дървета, най-големи от всички живи организми, устояват хилядолетия. Обаче едва през последните години започва да се разгадава средата, в която растат гигантските секвои. През последните 100 години защитата им понякога е недостатъчна, а понякога – прекалено силна. Например, в края на 19 век през две от секвоите в гората Марипоса са прокарани тунели. Обратно, добрите намерения създават друг проблем – защитата от пожари има отрицателен ефект.

Националният парк Йосемити вдъхва страхопочитание и благоговение
Снимка: pixabay

Секвоите са се приспособили чудесно към огъня. Дървесината и кората са пожароустойчиви. Черни белези върху редица големи дървета, които все още виреят добре, показват, че те са устояли на много унищожителни пожари. Репродукцията на секвоята също зависи от огъня. Малките ѝ семена се нуждаят от минимално количество почва, за да покълнат, но на фиданките е необходима слънчева светлина. Исторически, честите естествени пожари разреждат гората, намаляват конкурентните видове и обогатяват почвата с минерали. Но през годините на ограничаване на пожарите се натрупват паднали клони, листа и др., които пречат на възпроизводството и позволяват на дървета, които могат да растат и на сянка, да навлязат в гората от секвои. Управата на националния парк понастоящем симулира естествени пожари, които да подобрят здравето на гората.

Секвоите в Йосемити са били тук и при появата на първите европейски заселници. За най-стара се счита секвоята Гризли Джаянт(Сивият гигант), на 2700 години.