Научете повече за Лувъра: 10 факта за известния френски музей

  • Научете повече за Лувъра: 10 факта за известния френски музей
    Научете повече за Лувъра: 10 факта за известния френски музей

Пътуването до Париж не би било пълноценно, ако не посетите Лувъра. С над 7500 картини и приблизително 38 000 предмета, този комплекс е дестинация за всеки любител на изкуството и историята.

Макар повечето хора да знаят Лувъра като дом на Мона Лиза на Леонардо да Винчи, има много повече за разкриване на дългото, легендарно минало на сградата. От крепост през дворец до световноизвестен музей, Лувъра има интересна история. Там се намират някои от най-важните шедьоври на френски художници.

Научете 10 факта за един от най-посещаваните музеи в света:

1. Лувърът е бил крепост

Преди да се превърне в музей, Лувърът е бил неразделна част от градската структура на Париж. Оригиналният Лувър всъщност е построен през 12-ти век, когато крал Филип Огюст иска да укрепи Париж чрез стена. Заради река Сейн обаче границата остава частично отворена. За да се компенсира тази слабост, до стената е построен замък. По-късно, през 13 век, замъкът е разширен, превръщайки се в дворец.

С течение на времето Лувърът преминава през още разширения, превръщайки се в дворец за кралски особи през 1500 г. Сто години по-късно, крал Луи XIII, известен още като Краля Слънце, добавя няколко крила и множество галерии. В крайна сметка Лувърът е отворен за посетители през 1684 г.

По време на Френската революция, Лувърът е превърнат в обществен музей. 

2. Името "Лувър" има мистериозен произход 

Въпреки че Лувър е известно име, произходът на тази дума все още не е известен. Някои историци смятат, че произлиза от „leouar“, което е латино-саксонската дума за замък. Друг възможен източник може да бъде латинската дума „rubras“, която се превежда като „червена почва“. Има дори трето предположение, което предполага, че Лувър всъщност идва от френската дума louveterie, което е името на място, където кучетата се обучават да ловуват вълци.

3. Над половината от картините в Лувъра са на френски художници 

В Лувъра има над 7500 картини, обхващащи изкуството от 13-ти век до средата на 19-ти век. По-специално, 66% от колекцията от картини е от френски художници, включително известни имена като Жак-Луи Давид, Жан-Луи Андре Теодор Жерико и Йожен Дьолакроа.

4. Една четвърт от картините на Леонардо да Винчи се съхраняват в Лувъра

Енигматичната Мона Лиза на Леонардо да Винчи се съхранява в Лувъра от 1804 г. Този портрет обаче не е единствената творба на ренесансовия майстор. Музеят всъщност притежава шест от 24-те оцелели картини на Да Винчи, което го прави най-голямата колекция в света. С изключение на Мона Лиза, останалите са Портрет на непозната жена, Девата с младенеца и Света Анна, Дева сред скалите и Йоан Кръстител.

5. Наполеон променя името на Лувъра 

Когато Наполеон става лидер на Френската република (и по-късно е коронован за император), той преименува Лувъра на Musée Napoléon през 1803 г. Той запазва това име в продължение на няколко години, през които Наполеон инициира допълнително разширяване на сградата, за да покаже нарастващата колекция от произведения на изкуството от многото му завоевания. Името е върнато обратно през 1814 г., а Наполеон абдикира на следващата година. В този момент 5000 от откраднатите произведения на изкуството били върнати в страната им на произход.

6. Лувърът е изпразнен преди Втората световна война 

По време на Втората световна война нацистите откраднали и унищожили множество произведения на изкуството. Въпреки това, съкровищата на Лувъра били пощадени, благодарение на плановете на директора на френските Национални музеи, на име Жак Жожар. Малко повече от седмица преди войната да бъде официално обявена, Жожар нарежда "евакуацията" на хиляди картини, скулптури и ценни предмети. Те били преместени във френските провинции. Последното произведение на изкуството, изнесено от музея, е гръцката статуя "Крилатата победа от Самотраки", която е изнесена на 3 септември 1939 г.

7. Лувърът е най-посещавания музей в света 

С такава емблематична и обширна колекция от изкуство и артефакти не е изненадващо, че Лувърът е най-посещаваният музей на изкуството в света, привличайки 2,8 милиона посетители през 2021 г.

8. Освен това е най-големият музей в света

Благодарение на сложния си произход, музеят Лувър се превръща в масивна структура, простираща се на 15 акра. След като бил превърнат в обществен музей, 73 000 квадратни метра се превръщат в изложбено пространство, което го прави най-големият музей в света.

9. Има два музея "Лувър"

Изненадващо, Лувърът в Париж не е единствената институция със същото име. Има друг музей на остров Саадият в Абу Даби, който също се нарича Лувъра. Това е част от споразумение между Лувъра в Париж и новия музей на изкуството, което позволява на мястото в Абу Даби да използва името от 2007 до 2037 г.

10. Стъклената пирамида е добавена през 1989г. 

Днес Лувърът е известен не само със своята история, но и със своята модерност. Една от най-забележителните му характеристики всъщност е добавена през 1989 г. Разположена в главния двор на музея, голямата стъклена пирамида, известна като пирамидата на Лувъра. Тази удивителна структура е проектирана от китайско-американския архитект И. М. Пей и представлява подземен вход в музея.