Най-добрите неща за правене в Мадейра (част 2)

  • Най-добрите неща за правене в Мадейра (част 2)
    Най-добрите неща за правене в Мадейра (част 2)

Известен със своята торта, вино и десния крак на Кристиано Роналдо, португалският остров Мадейра предлага целогодишно приключение. 

Ето какво да видите и правите, докато сте там:

5. Погледнете от друг ъгъл

Най-добрите неща за правене в Мадейра (част 2)

Изумителният пейзаж на Мадейра създава перфектно основание за вълнуващо приключение на каньона. Насочете се към Пол дьо Сера и се изкачете над стените на коритото на река Лагеадо, за да се справите с прогулки до 40 метра и дръзки скокове от 30 метра височина.

Не забравяйте да се насладите на красотата по пътя надолу. С многобройни водопади, искрящи на слънце и кристално чисти лагуни, отразяващи зеленото на скалите около тях, с тюркоазеното небе отгоре, това е уникален начин да видите различна страна на природния свят, който ви заобикаля.

6. Високи върхове и красиви далечини

Най-добрите неща за правене в Мадейра (част 2)

Най-високите върхове на Мадейра - Pico Ruivo, Pico do Areeiro и Pico das Torres - предлагат несравнима гледка към острова и отвъд него.

Започнете с най-малкия и лесен от трите, Pico do Areeiro. Точно от горната страна ще видите Curral das Freiras (долината на монахинята), миниатюрна на височина, изглеждаща почти като град с играчки. В ясен ден окото ви ще се простира до близкия остров Порто Санто.

Вземете издълбаната в скалите пътека, която свързва третия най-висок връх с първия, спирайки в средата, за да оцените гледката от втория най-висок, Пико дас Торес. Осмелете се да погледнете надолу.

Продължете по облечената в хедър пътека до най-предизвикателния, Пико Руиво. Не само че е най-високият на Мадейра, но е и третият най-висок връх в Португалия с височина 1862 метра. Трудното изкачване ще си струва, когато разбереш, че облаците са под теб, покриващи основата на планините във вълшебна бяла мъгла, техните назъбени върхове се извиват отгоре, издигащи се и потъващи като кули на замък.

7. Дегустационна обиколка и пикник

Най-добрите неща за правене в Мадейра (част 2)

Не можете да отидете в Мадейра без да опитате прочутото им вино. Комбинирайте дегустационна обиколка на вино с идиличен пикник в лозята, опитвайки вино както традиционно, така и по-модерно.

С лозята, които се търкалят по вулканичните склонове и спират само на метри от морето, където и да решите да сложите одеялото си, ще бъдете заобиколени от зашеметяваща природа.

Седнете между редовете с добре растящо грозде, наслаждавайки се на обяд, направен по-сладък от вината, предложени за вас. Научете повече за историята, значението, производството и сложността на най-известната напитка на острова от експерт, докато отпивате.

8. Порто Санто

Най-добрите неща за правене в Мадейра (част 2)

Скочете на ферибот и само след два часа и половина ще погледнете назад към Мадейра от по-малката й по-тиха съседка Порто Санто. Това красиво място не е наречено златния остров за нищо. С 9-километров участък от пясък, целунат от слънцето, Санто Порто предлага идеалното място за почивка след приключения на Мадейра.

Ако не сте любител на плажа, то това място не е за вас. Бреговата линия наистина е единствената причина да дойдете тук. Любителите на плажа обаче ще са в рая. Загрейте гърба си върху златистия пясък или отидете да поплувате в топлите води, всички в заслона на планините с дървета.

За тези, които търсят нещо по-активно, Санто Порто е чудесна точка за скачане и гмуркане. Топлите води привличат безброй морски живот, така че дръжте очите си отворени за сепия, морски звезди и дори октопод.

9. Скалните басейни на вашите детски мечти

Най-добрите неща за правене в Мадейра (част 2)

Това са скалните басейни на вашите детски мечти. Образувани от самите изригвания, които създали Мадейра, вулканичните скални кратери на Порто Мониз седят удобно в плитчините на морето, така че лесно можете да се качите в богатите на минерали води, за да се охладите.

Легнете обратно в загрятите от слънцето басейни, оценявайки гледката към по-тъмния и дълбок океан точно отвъд стената.