Най-добрите януарски дестинации за изкуство и култура

  • Най-добрите януарски дестинации за изкуство и култура
    Най-добрите януарски дестинации за изкуство и култура

Кои дестинации да посетите през януари? Независимо дали търсите екскурзия, обляна в слънчеви лъчи, за да излекувате меланхолията; незабравимо културно изживяване или чудесата на дивата природа, вижте нашите предложения.

Има много плюсове да пътуваме през първия месец на годината като например да стартираме с нещо различно, забавно и ободряващо - нещо, което да ни откъсне от тъгата по изминалите празници. 

Независимо дали ви предстои кратка почивка, културно изживяване или среща с дивата - ние подбрахме за всекиго по нещо през този януари. 

1. Интернационален кайт фестивал в Гуджарат, Индия

Най-добрите януарски дестинации за изкуство и култура

На 14 януари всяка година Гуджарат, най-западният щат в Индия, е домакин на своя Международен фестивал за кайт. Хиляди се събират от цял ​​свят, за да станат свидетели на показването на великолепни, често творчески и цветни дизайни на хвърчила. 

Фестивалът е един от най-големите и най-важните в Индия от създаването му през 1989 г., тъй като отбелязва прехода на индийския календар от зимния сезон в летния. Най-големият град на държавата - Ахмедабад, винаги празнува със стил, превръщайки се в буен епицентър за културни събития през седмиците, водещи до фестивала на хвърчила.

2. Нова Година в Москва, Русия

Най-добрите януарски дестинации за изкуство и култура

Къде другаде бихте предпочели да се събудите на 1 януари? Има малко места по света, които правят новогодишните празненства толкова зрелищно. Новата година в руската столица е толкова цветна и загадъчна, колкото не бихте си представили, с многобройните фойерверки, които осветяват и обсипват в цветни фонтани небето. 

За най-добрата гледка, отидете рано на 31 декември и се паркирайте пред една от ключовите забележителности на Москва: Катедралата „Свети Василий“, Кремъл или Червения площад. Друг вариант е да се отправите към хълмовете в близост до Московския университет и да гледате как шоуто избухва над целия град.

Струва си да преборите студа. Януари обикновено идва с максимални температури от  -5° C и най-ниски стойности от -10° C, така че се облечете добре, за да сте сигурни, че студа няма да ви попречи да се насладите на един от най-важните моменти в Москва през следващите дни.

3. До Хели Аа в Лервик, Шотландия

Най-добрите януарски дестинации за изкуство и култура

Ако имате нужда от причина да посетите мразовитата Шотландия през зимата, ето я. Огненият хаос е точно това, което да очаквате от Up Helly Aa: поредица от 12 фестивала, фокусирани върху огъня, които се провеждат на много места в Шетландските острови.

Лервик, основният пристанищен град на Шетланд, е домакин на най-големите и най-известните фестивали в последния вторник на януари всяка година. Доброволци от всички градове на Шетланд се събират, за да организират галерийни изложби, строго организирано шествие и безброй пламтящи факли - всички ръководени от градоначалник, избран за „guizer jarl“.

Подготовката за следващия фестивал започва още през миналия февруари, за да е гарантирано драматичното, традиционно и трогателно шоу, предназначено да отбележи края на зимния сезон. Посетителите не могат да участват в шествието - нито жените от Lerwick - но те могат да се наслаждават на шоуто. 

4. Снежният фестивал на Кируна в Швеция

Най-добрите януарски дестинации за изкуство и култура

Говорейки за студ, жителите на Кируна в замръзналия север на шведска Лапландия се събират за последния уикенд на януари всяка година, за да отпразнуват снежния фестивал в Кируна.

Градът, с температури от  -9° C или по-ниски (-18° C през деня не е нечувано), избухва с редица дейности: кънки на лед, шейни, разговори, панаири на занаяти, експонати на изкуство, творчески работилници, събития, подходящи за семейството, „турнир по снежен футбол“ и дори музикални изпълнения в продължение на няколко дни.

Неговата коронна слава, Международният конкурс за скулптура на Кируна, несъмнено е върхът на фестивала - привлича художници и ледени скулптори от цялото земно кълбо. Ако не друго, то това със сигурност е уникално преживяване.

5. Новогодишна нощ в Сидни, Австралия

Най-добрите януарски дестинации за изкуство и култура

Ако шоуто с фойерверки в Москва е напълно немислимо за вас, поради ниската температура, тогава пътувайте до по-слънчево място, на което да се насладите на магичните фойерверки на Новогодишната нощ.

Отидете в Сидни, Австралия. Очарователните фойерверки - неонов катаклизъм от лилави, сини и червени цветни формации - над операта в Сидни и моста на Сидни Харбър се считат за вероятно най-добрите в света. Провеждат се две големи шоута: едно в 21:00 и едно в полунощ.

Благодарение на позицията си на земното кълбо, Австралия е първото място, което празнува Нова година. Така че за 2020 г. ще бъдете в различно десетилетие от семейството и приятелите си. Още едно уникално изживяване, което да добавите към списъка си. След като шоуто приключи, можете да се насладите на средни температури от 23° C, докато разглеждате и опитвате всичко, което градът може да предложи.