Най-добрият град за живеене отново е...

  • Най-добрият град за живеене отново е...
    Най-добрият град за живеене отново е...

Някога искало ли ви се е да опаковате куфарите си и да започнете нов живот на ново място? Тогава е добре да прегледате най-новия списък с най-добрите градове за живеене.

За седма поредна година първенец в класацията е Мелбърн, Австралия. Любопитно е, че цели шест от десетте топ места в класацията са заети от канадски и австралийски градове. 

Критериите, по които са оценяване градовете са: здравеопазване, култура, околна среда, образование, инфраструктура. Всичко, което е необходимо, за едно спокойно и пълноценно съществуване в градска среда. 

Най-добрият град за живеене отново е...
Снимка: Visions of Victoria

Петте най-високо класирани града останаха непроменени от миналата година. Тези, които са постигнали най-високи резултати, са средно големите градове в по-богати страни. Те са с относително ниска гъстота на населението. В тях лесно могат да се насърчава развитието на развлекателни дейности, без да се увеличи престъпността или да се претовари инфраструктурата. 

Най-добрият град за живеене отново е...
Снимка: Visions of Victoria


Гъстотата на населението в градовете, влезли в топ 10, е от 2,9 до 3,7 души на кв. км. В мегаполисите като Ню Йорк, Лондон, Токио тя достига до 57 души на кв. км. Това води до проблеми със замърсяването, обществения транспорт и оскъпява разходите за живот. 

А ето класацията с най-добрите градове за живеете от 1-во до 10-то място:

10. Хамбург, Германия
9. Хелзинки, Финландия
8. Окланд, Нова Зеландия
7. Пърт, Австралия
6. Аделаида, Австралия
5. Калгари, Канада
4. Торонто, Канада
3. Ванкувър, Канада
2. Виена, Австрия
1. Мелбърн, Австралия