По-близо до лятото: Най-красивите черноморски плажове през зимата

  • По-близо до лятото: Най-красивите черноморски плажове през зимата
    По-близо до лятото: Най-красивите черноморски плажове през зимата

Къде да пътуваме през зимния сезон? Ние ви предлагаме - по Българското Черноморие!

По-близо до лятото: Най-красивите черноморски плажове през зимата

Всъщност дестинациите, които избираме през лятото са не по-малко очарователни и през зимата. Този сезон ви дава възможност да ги видите по един различен начин и да преоткриете тяхната красота.

Вижте кои са едни от най-красивите черноморски плажове, които да посетите преди настъпването на любимите ни топли месеци.

Липите

Плажът се намира в малък залив на около 1,5 км от южния плаж на Синеморец - Бутамята. Той е част от природен парк "Странджа". Заобиколен е от красиви хълмове и гора, която през зимата изглежда още по-мистична. До плажа се стига по пътека, започваща от скалите над южния край на Бутамята. Има и път, който обаче може да се използва само от високопроходими автомобили.

След кратка 20-минутна разходка ще се озовете по самия плаж "Липите". Тук няма хотели и постройки, така че ще можете да направите и прекрасни снимки на морския бряг. Освен това се намирате в залив, което значи, че времето тук е по-тихо и спокойно. Ще може да се насладите на времето си на зимното море, без да сте съпровождани от студен и силен вятър. 

По-близо до лятото: Най-красивите черноморски плажове през зимата


Мястото е подходящо за хора, които търсят една уютна и уединена разходка край морето. Макар плажът да се казва "Липите", покрай него няма да видите много от тях. Преди години те са отсечени и заменени с други дървета, които обаче са не по-малко красиви. 

Покрай морето ще забележите и много причудливи скални образувания. Можете с часове да съзерцавате  творенията на природата и да откривате животни, човешки лица, тела и всичко, което може да роди въображението ви. Много от тези природни скулптури имат своите наименования – Разделената канара, Пещерата на гълъбите, Скалата на Сизиф.

Велека

Разположен по устието на река Велека, в прекрасното село Синеморец, това е един от най-красивите плажове по Българското Черноморие. Мястото е изолирано и много спокойно.
 До него се стига с кола по черен път, намиращ се на главното шосе между Ахтопол и Синеморец. 

По-близо до лятото: Най-красивите черноморски плажове през зимата

Тук можете да видите уникална гледка - река Велека, която бавно си проправя път към Черно море и се влива в него. Мястото е доста диво - без хотели, заведения, сгради, а през зимата можете да седнете на пясъка и необезпокоявани да съзерцавате морето. Тъй като плажът влиза в защитена зона, отдаването му под концесия не е позволено.

Този плаж е едно приказно съчетание от море, златист пясък, скали и зеленина. Тук се намира и прочутият сред местните "камък на прорицателя", познат още като "Сфинкса на Синеморец". Ще го видите, ако вървите към мястото, където река Велека се влива в морето - камъкът остава вляво. Най-добре се движете близо до морето, за да видите по-лесно как приличащата на египетски сфинкс скала прорязва небето. Гледката през зимата е още по-впечатляваща.

По-близо до лятото: Най-красивите черноморски плажове през зимата

Съвсем наблизо е и южният плаж на Синеморец, на който пък можете да видите прословутите "Кораби" - две скали, приличащи на кораби, издигащи се в морето. 

Болата

Разположен е между нос Калиакра и село Българево, в Северното Черноморие. Плажната ивица е част от едноименния резерват. Над него минава една от големите въздушни магистрали на мигриращи птици от цяла Европа - Виа Понтика. 

От двете страни на залива има скални масиви с издълбани в тях пещери. В тях са открити останки от антично селище и свидетелства за живот от 400 г.пр.Хр. , както и Малтийски кръст – свидетелство за търговията на Второто Българско царство с Венеция и Генуа.

По-близо до лятото: Най-красивите черноморски плажове през зимата

През Болата протича къса рекичка, която се подхранва от множество извори. На мястото, където тя се влива в морето, се образува устие на лагуна. Тук е единственият пясъчен плаж в района на Калиакра. Магията на мястото е още по-силна през зимата, когато ги няма групите с плажуващи. Тук ще можете да останете насаме с морето. 

Ако искате да видите и да заснемете цялата клисура, трябва да се изкачите по стръмна пътека на север, до върха на скалата. Само оттук се вижда изцяло нос Калиакра. Мястото е любимо на много фотографи. 

Крапец 

Плажът се намира в едноименното рибарско селище, само на 10 км. северно от Шабла. Макар че от международния път Е87 го делят само 4 км., той остава в страни от популярните туристически предпочитания.  който минава по цялото ни крайбрежие. Тук се намират едни от малкото останали девствени дюни на Черно море. Плажната ивица е с дължина 6 км, така че можете да си направите една дълга зимна разходка. В района гнездят и зимуват много птици, които могат да бъдат ваши спътници по време на вашето гостуване, извън сезона. 

По-близо до лятото: Най-красивите черноморски плажове през зимата

Плажната ивица тук изглежда безкрайна, природата е дива, а погледът ви може да се загуби в  морския хоризонт. Когато погледнете на север, няма да видите нищо друго освен море и пясъчна ивица. Това е така, защото плажните ивици на Дуранкулак и Крапец се сливат и образуват един необятен морски хоризонт. Това е едно от най-красивите места по родното Черноморие. 

Тук често духа студен вятър, така че се облечете добре, за да можете да се насладите на това девствено местенце. 

Тюленово

Ако искате едно наистина незабравимо изживяване - посетете Тюленово през зимата! Величествени скали, спускащи се 20-30 метра надолу в морето, пенливи води и обагрен в червено залез - кой каза, че морето през зимата е скучно!

По-близо до лятото: Най-красивите черноморски плажове през зимата
Снимка: Славена Филипова

Тюленово се намира на няколко километра от Шабла и на 30 км от граничен пункт Дуранкулак. Тук пясък няма, но има красиви и незабравими брегове, впечатляващо морско дъно и приказни легенди. Според една от тях през 30-те години на миналия век румънската кралица Мария, получила като подарък двойка тюлени. Първоначално те живеели в специално пространство край бреговете на Балчик. Скоро след това свикнали с новото място създали поколения, които обитавали подводните пещери на Тюленово. Според местните хора тези животни все още обитават скалите на север и на юг от Тюленово. 

Насладете се на това кътче от Българското Черноморие, почти недокоснато от цивилизацията, красиво и неопитомено, заедно с любим човек!

По-близо до лятото: Най-красивите черноморски плажове през зимата